Hogyan lett Stefani Germanottából Lady Gaga?

LADY GAGA
London, 2021. november 9. Lady Gaga amerikai énekes-színésznő a Gucci-ház (House of Gucci) című filmjének londoni világpremierjén 2021. november 9-én. MTI/EPA/Vickie Flores
Vágólapra másolva!
A sztárok körében nem ritka, hogy hétköznapi vagy nehezen kiejthető eredeti nevük helyett valamilyen könnyen megjegyezhető művésznevet vesznek fel, de ilyen-olyan okból a zenekarok vagy akár filmek, tévéműsorok címe is megváltozhat. Hogyan lett Stefani Germanottából Lady Gaga? Michael J. Fox miért nem maradt Michael A. Fox? Honnan kapta a nevét SpongyaBob, és miért nem működött a Micsoda nő az eredeti címén, 3000-ként? Mindjárt kiderül.
Vágólapra másolva!

Lady Gaga

Stefani Germanotta - mond ez a név bárkinek bármit? Forrás: MTI/EPA/Vickie Flores

Az énekesnő Stefani Joanne Angelina Germanottaként született, 19 évesen az első zenekarát még Stefani Germanotta Band (SGBand) néven alapította. Amikor Rob Fusari producer felfigyelt rá, próbált kitalálni neki valami jól hangzó művésznevet, amihez végül a Queen Radio Ga Ga című száma adta az ihletet. Fusari elmondása szerint egy SMS-ben csak annyit küldött az énekesnőnek, hogy „Lady Gaga", mire ő így válaszolt: „Ez az, megvan! Soha többé ne hívj Stefaninak!".

Michael J. Fox

Nem akart Michael, egy róka lenni Forrás: Brazil Photo Press via AFP

Amikor az amerikai színészszakszervezethez, a Screen Actors Guildhez akart csatlakozni, akkor szembesült vele, hogy Michael Fox néven már be van jegyezve valaki, ezért kellett egy plusz betűt betoldania a nevébe. Mivel Michael Alan Foxként született, az lett volna kézenfekvő, ha Michael A. Foxnak nevezi el magát – ez azonban az angolban úgy hangzik, mint a „Michael, a fox", vagyis „Michael, egy róka". Végül egy másik színész, Michael J. Pollard tiszteletére lett belőle Michael J. Fox. Hogy más hírességek eredeti neve mi volt, arról itt olvashat többet, magyar hírességekkel kapcsolatos kvízünket itt találja.

SpongyaBob Kockanadrág

Nem csoda, hogy egy takarításhoz kapcsolódó cég védette le az eredeti nevét Forrás: giphy

SpongyaBob eredetileg csak Spongyasrác (SpongeBob helyett Spongeboy) lett volna, a nevet azonban már korábban levédette egy felmosókat gyártó cég – az alkotóknak viszont már megtetszett a hangzás, ezért választottak egy hasonlót.

Limp Bizkit

A Limp Bizkit frontembere, Fred Durst a Sziget Fesztiválon Fotó: Kozma Zsuzsi

„Puha keksz" helyett akár „Vérf*ng" is lehetett volna a zenekar neve, legalábbis a frontember, Fred Durst erről mesélt egyszer a Redditen. Eredetileg csak valami olyan hangzású nevet akartak, mint a Led Zeppeliné, akkor álltak elő olyan ötletekkel, mint a Blood Fart (vagy a Gimp Disco, a Split Dickslit, a Bitch Piglet) – de amúgy sem akartak túl komoly nevet, miután nem számították rá, hogy szélesebb körben is ismertté válnak. Végül egy roadjuk mondta egyszer, hogy „olyan puha az agyam, mint egy keksz", ebből a mondásból született a már ismert név.

Lapozzon, a következő oldalon újabb sztorikkal folytatjuk!