Karikó Katalint ünnepli műsoraival a közmédia

Karikó Katalin
Elmondta, hogy a továbbiakban is szeretne lépést tartani a tudománnyal
Vágólapra másolva!
Történelmet írt Karikó Katalin, aki október 2-án elnyerte az orvosi Nobel-díjat az mRNS-technológia kifejlesztéséért, Drew Weissmannal megosztva. A Közmédia Év Embere Díj 2020-as díjazottja előtt tisztelegve tematikus műsorkínálattal készülnek a közszolgálati csatornák.
Vágólapra másolva!

A magyar közmédia különösen aktívan követte Karikó Katalin kutatóbiológus pályafutását, eredményeiről rendszeresen beszámolt az elmúlt években.

A koronavírus-járvány idején a Kossuth Rádió és az M1 aktuális csatorna több alkalommal készített vele exkluzív interjút.

2020-ban ő kapta elsőként a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA által hagyományteremtő céllal alapított Közmédia Év Embere Díjat, amelyet minden év végén olyan személynek ítélnek oda, aki szakmai pályafutásával és életútjával maradandó értéket hozott létre, valamint nagy hatást gyakorolt az adott év eseményeire. Az orvostudományi Nobel-díjjal frissen kitüntetett, Magyar Szent István-renddel elismert, Széchenyi-díjas kutatóbiológust tematikus műsorokkal ünneplik a közszolgálati csatornák.

A Duna október 2-án, 20:35-től műsorra tűzi a Karikó Katalinnal készült, saját gyártású portréját. Az M5 kulturális csatorna 21:30-tól az Ez itt a kérdés portré kiadásában ismétli meg a kutatóbiológussal 2021-ben készült beszélgetést. Az M5 Szerelmes földrajz című kéthetente vasárnap látható műsora is Karikó Katalinnal foglalkozik, a Nobel-díjas kutatóbiológussal készülő adásokat október 8-án és 22-én 17:10-től láthatják. A Kossuth Rádió október 2-án 19:30-kor a Nagyok című zenés portréműsorban a tudós korábbi interjúját ismétli meg, csütörtökön a Felfedező adásában pedig régi kollégái, tanárai szólalnak meg.

Karikó Katalin a tizenhatodik magyar Nobel-díjas, ő az első magyar nő, aki elnyerte az elismerést.

Szent-Györgyi Albert és Kertész Imre után a harmadik, aki magyar állampolgárként kapta meg a világ legrangosabb tudományos díját.

Karikó Katalin az első magyar nő, aki elnyerte az orvosi Nobel-díjat Forrás: MTI/Balogh Zoltán