Karikó Katalin így tudta meg, hogy nyert - videó

KARIKÓ, Katalin, 2023.október.2.,
Budapest, 2023. október 2. Karikó Katalin magyar biokémikus (képünkön) és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért, jelentették be ezen a napon, 2023. október 2-án a stockholmi Karolinska Intézetben. A felvétel Karikó Katalinról Budapesten 2021. május 27-én készült. MTI/Cseke Csilla
Vágólapra másolva!
A Nobel-díj hivatalos YouTube-csatornája nemrég közzétette a Karikó Katalinnal folytatott hívást. Ebből kiderült, hogy aludt, amikor megérkezett a hír, hogy ő nyerte el a Nobel-Díjat, a férje vette fel a telefont philadelphiai otthonukban.
Vágólapra másolva!

A friss magyar Nobel-díjas Karikó Katalin először azt hitte, hogy valaki csak viccel, de aztán annyi tudományos információt osztottak meg vele a karrierjéről, hogy elhitte. Nevetve hozzátette viszont, hogy a mai világban sosem lehet tudni.

Ezt követően a magyar tudós a karrierje legfontosabb pontjait is végig vette, amelyek ahhoz vezettek, hogy végül áttörő orvostudományi felfedezést hajtson végre. Karikó Katalin szintén kiemelte, hogy lánya egész életében támogatta, kétszeres olimpiai bajnokként és világbajnokként ő volt a család leghíresebb tagja, egészen eddig.

Karikó Katalin szerint egy ember életének első 14 éve meghatározó. Kiemelte a tanárok, szülők és barátok fontosságát, akik formálják az embert. Szintén fontosnak tartotta kiemelni női tudósként, hogy egy nőnek nem kell a család és a karrier között választani. Mindkettő teljesíthető.

Szerinte ha az ember elbukik, akkor nem szabad önsajnálatba fordulni, őt is rúgták már ki. Helyette minden energiát arra kell fordítani, hogy új lehetőségeket találjon.