Leleplezzük Columbo összes titkát

Columbo - Neutral, Columbo 70Er Jahre (Neutral) bestof topix Columbo - Neutral, Columbo 70er Jahre (Neutral), Columbo - Neutral, Columbo 70er Jahre (Neutral), Peter Falk in Szene. *** Local Caption *** 1970
Kino. Columbo - Neutral, Columbo 70er Jahre (Neutral), Columbo - Neutral, Columbo 70er Jahre (Neutral), Peter Falk in Szene., 1970. (Photo by FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Columbo sorozat epizódjait a mai napig adja több magyar tévécsatorna, pedig vannak olyan részei is, amelyek már jó ötven éve készültek. A ballonkabátos nyomozó története nem is Peter Falkkal indult, de aztán óriási siker lett, miközben tíz évadon keresztül számos vendégszereplő is megfordult a szériában. Mi lehet a siker titka? Átlagosan hány gyilkosság jutott egy epizódra?
Vágólapra másolva!

A Columbo sikersztorija nehézkesen indult annak idején, hisz maga a figura, vagyis Columbo hadnagy már 1960-ban megjelent a The Chevy Mystery Show egyik epizódjában, a ma is ismert bűnügyi sorozatot azonban csak több mint tíz évvel később mutatták be. A nyomozót az 1960-as verzióban még Bert Freed játszotta, egy két évvel későbbi színdarabban (Gyilkosság receptre) pedig az Oscar-díjas Thomas Mitchellre bízták a szerepet.

Az ismert Columbo: Peter Falk Forrás: ABC

Columbo hadnagy figuráját ma már egyértelműen az itthon Szabó Gyula által szinkronizált Peter Falkkal társítják a nézők, aki először 1968-ban alakította a Gyilkosság receptre tévés verziójában – amelyet már pilotnak szántak az alkotók. Az alapján azonban még nem készült sorozat, az első évadot csak 1971-ben, egy újabb próbálkozás után rendelte meg az NBC.

A széria aztán hamar siker lett, Peter Falk már az első szezonban nyújtott alakításáért megkapta az Emmy-díjat – majd pedig még hármat a további szezonokért, egy Golden Globe mellett. A Columbóból végül kisebb-nagyobb szünetekkel összesen tíz évad, 69 epizód készült, amelyeket több mint 40 országban leadtak.

Mi lehetett Columbo sikerének titka?

A Columbo sikere talán egy újításnak is köszönhető, hisz

a hagyományos bűnügyi filmekben és sorozatokban addig nemigen láthattuk a gyilkos szemszögét

– márpedig a Columbo sorozatban soha nem volt semmiféle rejtély, már az epizódok elején megtudtuk, hogy ki követte el a bűntettet. A fő feszültségforrást így Columbo és a gyilkos kapcsolata adta: a nyomozó mindig sejtette előre, hogy ki volt az elkövető, aztán addig járt a nyakára („Csak még egy kérdés"), amíg fel nem göngyölítette az ügyet.

Columbo, Peter Falk a kocsijában Forrás: FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images/FilmPublicityArchive/Filmpublicityarchive

Columbo hadnagy figuráját talán a „kisemberség", az ezzel járó esetlenség is szerethetővé tette, védjegyévé vált a ballonkabát, a csonkig szívott szivar, a rozoga autó, a névtelen kutya és persze a láthatatlan feleség.

Utóbbiról a hadnagy szinte minden alkalommal elárult egy-egy apróságot, kiderült például róla, hogy rajong a divatos tévésztárokért, szereti az antik ékszereket és a lekvárt, a férjének pedig folyamatosan a pipát ajánlgatja a szivar helyett. Egyszer még az asszony fotóját is láttuk, de az epizód végére kiderült, hogy az valójában a testvérét ábrázolta.

Kate Mulgrew mint Mrs. Columbo Forrás: NBC

A Columbo után az NBC készített egyébként egy nem hivatalos spin-offot, egy Mrs. Columbo című sorozatot is, amelyben Kate Mulgrew alakította az addig nem látott feleséget – a produkcióhoz azonban sem az eredeti széria alkotója, sem Peter Falk nem adta a nevét.

Egy kis statisztika: hány gyilkosság jutott egy epizódra?

Visszatérve az eredeti szériára, ahhoz kezdetben olyan rendezők is készítettek egy-egy epizódot, mint Steven Spielberg vagy a később A bárányok hallgatnak című filmet jegyző Jonathan Demme, miközben vendégszereplők, sztárvendégek is akadtak benne szép számmal. Faye Dunaway, Leslie Nielsen, Leonard Nimoy, William Shatner, Johnny Cash vagy épp John Cassavetes mind feltűntek egy-egy epizódban.

Faye Dunaway és Peter Falk a Columbóban Forrás: AFP/Photo 12

A 69 rész alatt 92 gyilkosság történt, vagyis egy epizódra átlag 1,33 haláleset jutott a Columbophile nevű rajongói blog szerint. Az oldalon még kördiagramos statisztika is látható a halálnemekről: a lenti ábra szerint

a legtöbb áldozatot (38-at) lelőtték,

de az agyonverés (12 eset) mellett a fojtogatás, a kocsi felrobbantása vagy a mérgezés is népszerű módszer volt, 4–4 ember így végezte a sorozatban.

Statisztika a Columbo sorozatban látott halálnemekről Forrás: Columbophile

Voltak persze szokatlanabb halálnemek is, ezek közé tartozott a szándékosan okozott repülőgép-baleset vagy a lefejezés, de olyan is akadt az áldozatok között, akivel gömbhal mérge, netán egy bika végzett. A „legeredményesebb" gyilkos egyébként egy halk szavú múzeumi kurátor volt, aki három embert ölt meg – legalábbis annyit tudtak rábizonyítani.