Rákbeteg sztárok: rengetegen küzdenek daganatokkal, többen már legyőzték a súlyos betegséget

Shannen Doherty, Mark Ruffalo, Sofia Vergara
Vágólapra másolva!
Korunk egyik legsúlyosabb, leggyakoribb betegsége a rák, a legfrissebb kutatások szerint drámaian nő a fiatal daganatos betegek száma világszerte. Egyre magasabb a rákbeteg sztárok száma is, sokan pedig a nyilvánosságot bevonva küzdenek a betegséggel. Shannen Doherty, Christina Applegate is rákos színésznők, de nagyon hosszú a rákos sztárok listája.
Vágólapra másolva!

A hírességek élete kívülről nézve gyakran csupa csillogás, hiszen látszólag mindenük megvan, azonban nekik is szembe kell nézniük olykor egészségügyi problémákkal. Az elmúlt pár évben egyre magasabb lett a rákbeteg sztárok, a daganatos színészek száma is, egyre többen vannak, akik már szembenéztek a gyilkos kórral, vagy épp jelenleg is kezelések alatt állnak. 

Rákbeteg sztárok
Rákbeteg sztárok: Katalin hercegné márciusban jelentette be, hogy rákos
Fotó: Instagram.com/huffpost/

 

A leghíresebb rákbeteg sztárok

Az American Cancer Society (ACS) adatai szerint csak az Egyesült Államokban 2019-ben 252 710 nőnél diagnosztizáltak mellrákot. Kiderült az is, hogy a bőrrák után a mellrák a legveszélyesebb rák a nők körében. Számos tényező növeli a női mellrák kockázatát, beleértve az életkort, a családi anamnézist vagy gének öröklött változásait. A rákbeteg sztárok nehéz időszakon mentek keresztül, hiszen a rákbetegség gyógyítása eltérő, attól is függ, hogy milyen a rákbetegség stádiuma. A rákbetegség kialakulása egyre gyakoribb: okai genetikus és környezeti tényezők együttese, a rákbetegség tünetei pedig nagyon sokfélék lehetnek. 

A legveszélyesebb rák:

  • a hasnyálmirigyrák, 
  • végbélrák és vastagbélrák, 
  • a melanoma 
  • és az agydaganat.

 

Kylie Minogue

Az énekesnőt 2005-ben diagnosztizálták mellrákkal, emiatt pedig két koncert turnéját is lemondta. A bejelentést követően nem sokkal később sikeresen megoperálták őt egy melbourne-i kórházban, az orvosa pedig elmondta, hogy a popsztár a műtét után kitűnő hangulatban volt. A kezelés hatásos volt, a popsztár felgyógyult betegségéből, mára pedig már teljesen jól van. Apró, karcsú termetével továbbra is meghódítja a férfiak szívét, és még ma is gyakran oszt meg magáról merész képeket.

Rákbeteg sztárok
Kylie Minogue mellrákkal küzdött
Fotó: Kylie Minogue / Instagram

Christina Applegate állapota egyre rosszabb, pedig a mellrákot is túlélte 

A Rém rendes család című sorozatok sztárjáról 2008-ban derült ki, hogy korai stádiumban lévő mellrákja van. A színésznő családjában több mellrákos eset is előfordult, többek között az édesanyjánál is kialakult a daganat, ezért Applegate rendszeresen részt vesz mammográfiás vizsgálatokon. A rákot ugyan sikeresen legyőzte, 2021-ben jelentette be, hogy szklerózis multiplexet diagnosztizáltak nála, mely egy súlyos idegrendszert támadó, autoimmun betegség. A sztár, aki - 2022-ben a hollywoodi Hírességek sétányán csillagot kapott -, betegsége miatt visszavonult, jelenleg pedig csak bottal képes közlekedni. 

Rákbeteg sztárok
Christina Applegate a lányával
Fotó: Christina Applegate / Instagram

Shannen Doherty 

A Bűbájos boszorkák és a Beverly Hills 90210 52 éves színésznőjénél 2015-ben diagnosztizáltak mellrákot, ami azóta a csontjaira is átterjedt, ám ő eltökélten folytatja a kezeléseket. A rákos színész masztektómián, kemoterápián és sugárkezeléseken esett át, azonban  2019-ben visszatért a rákja, a következő évben bejelentette, hogy áttétes, negyedik stádiumú rákot diagnosztizáltak nála.

Rákbeteg sztárok
Shannen Doherty betegsége miatt mindenét eladta
Fotó: Shannen Doherty / Instagram

Sofia Vergara

A színésznőnél 28 évesen állapították meg, hogy pajzsmirigyrákja van. Mivel korán észlelték az elváltozást, műtét segítségével eltávolították Vergara pajzsmirigyét, emiatt pedig  mai napig  gyógyszert kell szednie. Azóta a sztárra újból rátalált a szerelem, és szemmel láthatólag kivirult.

Rákbeteg sztárok
Sofia Vergara 28 évesen lett rákos
Fotó: Doug Peters/EMPICS Entertainment / NORTHFOTO/Doug Peters/EMPICS Entertainment/Doug Peters 

Marcia Cross 

A Született feleségek egykori sztárja, Marcia Cross sokáig titokban tartotta, azonban 2018-ban kiderült, hogy vastagbélrákja volt. Egy megrázó fotón mutatta meg, hogy a kezelés miatt jócskán megritkult a haja. Ma már túl van a rákon, teljesen egészséges.

Rákbeteg sztárok
Rákbeteg sztárok: Marcia Crossnak vastagbélrákkal kellett megküzdenie
Fotó: Marcia Cross / Instagram

A folytatásért lapozzon tovább!