SZŐRÖS EGEREK VEZETNEK EL A KOPASZSÁG ELLENSZERÉHEZ

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A rákos betegségek egyik fehérjéje az egérkísérletekben új szőrtüszők kifejlődését okozta. Ha az esetleges mellékhatásokat sikerül kiküszöbölni, talán megoldódik végre a kopaszság problémája.

A daganatos megbetegedések során keletkező egyik fehérje az egereknél szőrnövekedést idézett elő, ami a kopaszság megszüntetésének újabb lehetőségét veti fel. Az említett fehérje, az úgynevezett béta-catenin része annak a biokémiai folyamatnak, mely a legtöbb esetben vastagbélrákhoz vezet. Az egerek bőrébe juttatott béta-catenin ugyanakkor új szőrtüszők kifejlődését eredményezte.
A chicagói egyetem két kutatója olyan egereket tenyésztett ki, amelyek génjeibe további béta-catenin másolatokat juttatott be annak vizsgálata céljából, hogy az embriók szőrtüszőinek fejlődésében részt vesz-e ez a fehérje. A gének bejuttatása előtt egy szabályozó szekvenciát alakítottak ki arra, hogy azok kizárólag a bőrsejtekben fejthessék ki hatásukat.
A többlet béta-catenin az egereknél új szőrtüszők kifejlődését eredményezte, még a felnőtt egyedek esetében is. (Az egerek és az emberek egyaránt rendelkeznek az összes szőrtüszőjükkel már születésükkor.) Ezek az új szőrtüszők a már meglévők közti üres helyekre nőnek, de nem jelennek meg olyan területeken, ahol korábban sem nőtt szőr, mint pl. a talppárnákon. A kutatók azt is megállapították, hogy időnként jóindulatú daganatok keletkeznek az egerek béta-cateninnel stimulált szőrtüszőiből. Így tehát, amíg a tudomány egyrészt megbizonyosodik afelől, hogy a béta-catenin szerepet játszik a szőrtüsző kialakulásában, ami igazi áttörés lenne, ugyanakkor nagyon óvatosnak kell lennie a béta-catenin esetleges daganatképződést elősegítő mellékhatásával kapcsolatban.
A kutatók most azt remélik, hogy sikerül azonosítaniuk azt a speciális gént, amely előidézi a szőrnövekedést és feltérképezniük a béta-catenin eltérő működését az embrióban, illetve a daganatos sejtekben. Ha sikerül a két működési mechanizmust egymástól elkülöníteni, akkor a kopaszság megszüntetésének ötlete sem tűnik többé hajmeresztőnek.