Egy év új kézzel<br/>

Vágólapra másolva!
Jubileumot ünnepel az első amerikai, aki donortól kapott egy évvel ezelőtt új balkezet.
Vágólapra másolva!

1999. január 25-én ültettek át a sebészek kezet az akkor 37 éves Matthew Scottnak (Absecon, New Jersey állam), aki 14 évvel azelőtt tűzijáték-rakéta robbanása következtében veszítette el egyik kezét. A jubileum alkalmából megjelent cikkében a The Philadelphia Inquirer rámutat, hogy a Louisville-i Jewish Hospitalban (Kentucky állam) elvégzett műtét után 30-50 százalékos valószínűsége volt annak, hogy Scott immunrendszere kitaszítja a transzplantált kezet.

Scott azóta érzi a meleget és a hideget átültetett bal kezével, képes vele bevásárló táskát vinni és az ajtógombot kinyitni. Igaz, ez azzal jár, hogy a szervezete immunreflexének leküzdésére szedett gyógyszerek gyakran a fáradtság érzését keltik benne.



A világon elsőnek végrehajtott kézátültetés - 1998-ban Lyonban - ugyancsak sikeresnek bizonyult. Akkor az újzélandi Clint Hallam kapott donortól kezet. Az idén január közepén Lyonban egy nemzetközi orvoscsoport két alkart és két kezet ültetett át egy francia férfiba. Eddig mintegy fél tucat kéz-transzplantációt hajtottak végre a világon.

(MTI)

Ajánló:

Minden, amit tudni szeretne a kéztranszplantációról! A The Procedure felirat mögött animációkat is találhat.