Vérsejtekből májsejtek - első ízben!<br/>

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatóknak első ízben sikerült a vérképző őssejteket rábírniuk arra, hogy működőképes májsejtekké fejlődjenek. Az eljárással sikeresen kezelték egerek májbetegségeit.
Vágólapra másolva!

Emberi vér vörösvértestekkel és egy fehérvérsejttel.Az őssejtekkel kapcsolatos biológiai kutatásokról már több ízben beszámoltunk az [origo]-ban. A jelenlegi eredmények további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy e speciális sejtek nagy szerepet játszhatnak a jövő - akár a közeljövő - gyógyítási módszereiben. Az őssejtekkel való kísérletek fő célja, hogy átültetésre alkalmas szerveket és szöveteket hozzanak létre olyan sejtekből, amelyek még osztódási képességük teljes birtokában vannak, s még egyáltalán nem vagy csak részlegesen kötelezték el magukat valamilyen fejlődési irányba. Az őssejt-biológia eredményeinek legfontosabb alkalmazási területei várhatóan a Parkinson- és Alzheimer-kór, illetve a szív- és keringési rendellenességek kezelésében lesznek, de számos új információ születhet a különféle fejlődési zavarok természetéről is.

Az amerikai StemCells California Inc. kutatói egy közelmúltban megrendezett San Diegó-i konferencián a vérképző őssejtek olyan jellegű felhasználásáról számoltak be, amelynek során azok teljes értékű, működőképes májsejtekké fejlődtek. A kísérleteket egereken végezték. Természetes körülmények között a vérképző őssejtek már a vérképzés irányába elkötelezettek, és belőlük alakul ki az összes vérsejttípus (vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék). A vérképző őssejtek a vöröscsontvelőben és kis mennyiségben szabadon a vérben fordulnak elő.

Egészséges emberi májszövet mikroszkópos képe.Dr. Eric Lagasse, a kutatások egyik vezetője elmondta, hogy két kísérletsorozatot végeztek. Az elsőben májkárosodott egerekbe csontvelői sejteket injekcióztak be, s azt találták, hogy az állatokba bekerült vérképző őssejtek egy egészen másféle sejttípussá, működő májsejtekké alakultak át. Ennek eredményeképpen a májfunkciók az egerek egy részében helyreálltak - amit a máj által termelt enzimek megfelelő szintjéből lehetett megállapítani -, s a kilenc kísérleti állatból öt felépült. A kísérletek eme szakaszában a csontvelői sejteket nem választották szét különböző sejttípusokra.

A második kísérletsorozatban azt bizonyították, hogy a csontvelőből kinyert mindössze 50 darab vérképző őssejt bejuttatása is meghozhatja a kívánt eredményt, működőképes májsejteket produkálva. Megpróbálkoztak az elkülönített csontvelői sejtek más típusaival is, de minden esetben csak a vérképző őssejteket tartalmazó adagok voltak hatásosak.

Lagasse elmondta, hogy tudomásuk szerint ez az első eset, amikor vérképző őssejtekkel sikerült májkárosodást gyógyítani. A felfedezés megnyithatja az utat az emberi májbetegségek újfajta gyógyítása előtt. A vérképző őssejtek ráadásul viszonylag gyors és bőséges forrást kínálnak, s lehetséges, hogy a páciens saját sejtjeit lehet használni, a kilökődés veszélye nélkül. A vérképző őssejtek természetének mélyebb megértésével talán más betegségek gyógyításában is felhasználhatják majd őket. Az új eredmények máris azt sugallják, hogy "sokoldalúbbak", mint azt eddig gondolták.

S. T.

Ajánló:

Az eredeti sajtóanyag angol nyelven. A StemCells California Inc. anyavállalata. Őssejttani ABC - egy nagyszerű bevezető anyag az őssejt-biológiához (angol nyelven), remek ábrák kísértében. Részletes háttéranyag az emberi embrionális őssejtekről a Wisconsin Egyetem honlapján. 1998-ban itt sikerült első ízben elkülönítésük és szaporításuk.

Korábban:

2000. április 17. Újabb kutatások eredményei szerint az őssejtek képesek arra, hogy a beteg vagy sérült szövetbe vándoroljanak s pótolják az elpusztult sejteket. Ez új kezelési távlatokat nyithat az olyan kényes helyeken, mint az agy és a gerincvelő. 2000. április 5. Ausztrál kutatóknak első ízben sikerült elérniük, hogy emberi embriók őssejtjeiből szabályozott körülmények között kifejlett idegsejteket állítsanak elő laboratóriumban.