Hat új bolygó, plusz két barna törpe<br/>

Vágólapra másolva!
Svájci csillagászok nyolc új, Naprendszeren kívüli égitestet fedeztek fel, amelyekből hat planétának, kettő pedig torzszülött csillagnak bizonyult.
Vágólapra másolva!

Az égitestek mindegyike a Naphoz hasonló csillagok körül kering. Tömegük széles határok között változik: a Szaturnusz tömegénél kisebbektől a 15-szörös Jupiter-tömegig.

A felfedezéseket egy 1,2 méter átmérőjű távcsővel (a képen) végezték az Európai Déli Obszervatóriumok (ESO) La Silla-komplexumában (Dél-Amerika). Az észlelések során a csillagok radiális sebességváltozásait vizsgálták, tehát a szokásos felfedezési eljárást használták. A bolygó gravitációs hatást gyakorol csillagára, így annak mozgásában apró, periodikusan ismétlődő szabálytalanságok jelentkeznek. A dolgot egy olyan kalapácsvetőhöz lehet hasonlítani, aki éppen elhajítani készül sportszerét. A sportoló a csillag, a kalapács a bolygó; miközben "a kalapács a sportember körül kering", utóbbi jól láthatóan ide-oda imbolyog. A hasonló módon imbolygó csillagok fényében jól látható változások keletkeznek: amikor imbolygása miatt éppen távolodik tőlünk, fénye a vörösebb (hosszabb), közeledésekor pedig a kékebb (rövidebb) hullámhosszak felé tolódik el.

A nyolc objektum közül hat "tisztességes" exobolygó, amelyek száma így kb. 40-re emelkedett. Kettő azonban ún. barna törpe, vagyis olyan kis tömegű csillagkezdemény, amelyben nem indulhattak meg a magfúziós folyamatok. A bolygók és barna törpék határvonalát jelenleg 13 Jupiter-tömegnél húzzák meg a csillagászok.

A bolygók egyike a Szaturnusznál is kisebb tömegű, s mindössze a harmadik ilyen tulajdonságú planéta. Egy másik új objektum 2,9 naponta kerüli meg csillagát, amelytől csak 5,7 millió km-es távolságban van. Így felszíni hőmérséklete sok száz Celsius-fok lehet.

(A Föld naptávolsága 150 millió km; 1 Jupiter-tömeg = 317 földtömeg, 1 Szaturnusz-tömeg = 95 földtömeg.)

S. T.

Ajánló:

Az eredeti sajtóanyag az ESO honlapján, részletes információkkal az egyes objektumokról. Rövid magyar nyelvű háttréanyag és linkgyűjtemény. Lynette Cook fantáziarajzai exobolygókról.

Korábban:

Csillagászok két olyan Naprendszeren kívüli bolygót fedeztek fel, amelyek a Szaturnusznál is kisebb tömegűek. Ezzel új fejezet nyílt az exobolygók kutatásában.