Római kori szarkofágokat találtak Vasban

Vágólapra másolva!
A késő római korból származó szarkofágokat találtak a Vas megyei Répceszentgyörgy határában - tájékoztatta Szilasi Attila régésztechnikus az MTI-t csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az értékes leletre egy helyi gazda szántás közben bukkant rá, amikor az ekevas elakadt egy többmázsás kőtömbben. A III-IV. századból származó szarkofágok azért számítanak ritkaságnak, mert szinte teljes épségben vészelték át az évszázadokat.

A feltárás után előkerült nagyobbik sírládában, amelynek fedele egy római kori épület tetejét formázza, egy férfi, egy nő és egy gyermek maradványait találták meg. A csontok mellett nem voltak ékszerek, sem más használati tárgyak, ebből a régészek arra következtetnek, hogy a sírt nem sokkal a temetkezés után kirabolták. Erre utalnak a szarkofágokon látható feszítési nyomok is.

Szilasi Attila elmondta, hogy a késő római korban a temetkezésnek ez a módja elterjedt volt, de csak a gazdagok körében. - Valahol itt a közelben egy római kori villának kellett állnia, annak lakóit temethették ide - vélekedett. Szilasi Attila közlése szerint csütörtökön az egyik szarkofág mellett kerámiából készült korsót találtak, amely valamiféle áldozati cselekményre utal. Ezt vizsgálják most tüzetesebben a szakemberek.

A csaknem három méter hosszú és másfél méter széles, vulkanikus kőzetből faragott többmázsás szarkofágokat kiemelik a földből, s azokat a szombathelyi Savaria Múzeum előtti szabadtéren állítják ki.