Megtekinthető Pol Pot utolsó támaszpontja

Vágólapra másolva!
Hun Sen kambodzsai miniszterelnök történelmi emlékhellyé nyilvánította a rémuralmáról hírhedtté vált Pol Pot utolsó lakhelyét és támaszpontját.
Vágólapra másolva!

Pol Pot, a rettegett kambodzsai diktátor

Keddi bejelentés szerint a kormányfő utasította a megfelelő szerveket, hogy dolgozzanak ki tervet Anlong Veng megőrzésére, ahol a véres kezű kambodzsai vezető elhunyt három évvel ezelőtt, s ezzel felgyorsította az általa három évtizedig vezetett vörös khmerek maoista mozgalmának bukását is.

"Az elképzelés nem Pol Pot dicsőítését szolgálja, hanem éppen azt, hogy a fiatalokat arra tanítsa: ami az emberi haladás törvénye ellen történik, nem marad fenn sokáig" - jelentette ki Thong Khon, az idegenforgalmi tárca helyettes vezetője.

A terv keretében a szóban forgó, Kambodzsa északi, thaiföldi határához közel eső térséget megtisztítják az aknáktól, és megtiltják benne az engedély nélküli építkezést. A kormányfő utasítást adott a még meglévő esetleges tömegsírok felkutatására és egy olyan emlékhely kialakítására, ahol a Pol Pot rezsim áldozatainak csontmaradványait őriznék meg örök emlékeztetőül Kambodzsa történetének vörös khmerek előidézte egyik legfájdalmasabb és legkegyetlenebb fejezetére.

Legalább 1,7 millió kambodzsai pusztult

Legalább 1,7 millió kambodzsai pusztult el a vörös khmerek uralma (1975-79) alatt az átnevelő mezőgazdasági munkatáborokban a kimerültségtől, a betegségektől, vagy a halálra dolgoztatás és a tömeges, megtorló kivégzések következtében. Miután a vietnami katonai beavatkozás megdöntötte a vörös khmerek uralmát, Pol Pot a thaiföldi határ közelébe vonta vissza katonáit, ahol még húsz évig, 1998-ig folytatta a harcot. Mozgalma végül felmorzsolódott a kambodzsai kormány nyomása és embereinek elpártolása miatt.

A kambodzsai fővárostól 320 kilométerre északnyugatra levő Anlong Veng e gyászos látványosságon kívül nemigen kínál érdekességet a turisták számára. A thaiföldi kormány azonban ígéretet tett, hogy segít felépíteni egy utat Anlong Vengen keresztül Sziem Reapba, a híres Angkor Vat templom-együtteshez, amely Kambodzsa legfőbb idegenforgalmi látványossága. Ez reményt ad arra, hogy e terület - a vörös khmerek utolsó bástyája - gazdaságilag felemelkedő térséggé válik.