Harmadszor is fajtalankodik az oroszlánmama

Vágólapra másolva!
Kenyában egy "elfajzott" nőstényoroszlán idén már harmadszor bizonyítja, hogy anyai ösztönei erősebbek vadállati hajlamainál: ismét gondjaiba vett egy oryxborjút.
Vágólapra másolva!

Az antilopfélék, így a képen látható oryx is, az oroszlánok kedvelt zsákmányállatai közé tartoznak. Mint a Samburu Nemzeti Park vadőrei beszámoltak róla, az oroszlánt egy négy-öt napos kis oryxszal látták. A ragadozónak újév és Bálint nap környékén korábban már volt két hasonló kis védence.

A megfigyelésekből kitűnt: az örökbefogadó oroszlán védi a kis oryxot más oroszlánoktól és még vérszerinti anyjának is megengedi, hogy etesse - de azt már nem, hogy hazavigye. A vadőrök tanúi voltak, hogy két oryx jött az oroszlán és a borjú közelébe, valószínűleg a kis állat apja és anyja. A nőstényoroszlán otthagyta a borjút és elment aludni az árnyékba - mondta el az egyik vadőr. A kis oryxburjú odament anyjához és mintegy három percen át szopott. Ezután a nőstényoroszlán előjött és feléjük rohant, mire az oryxmama elmenekült - fűzte hozzá. A kis oryx megpróbálta követni anyját, ebben azonban pótanyja megakadályozta.

A szokatlan viselkedésű nőstényoroszlán előző két "védence" közül az előzőt a vadőrök vették el önjelölt pótmamájától, miután a kis antilop állapota elegendő táplálék hiányában erősen romlani kezdett. Az első számú "örökbe fogadott" kis oryx nem volt ilyen szerencsés: a sörényes nősténynek csak két hétig sikerült védelmeznie, aztán - mikor éppen aludt a "pótmama" - egy éhes hímoroszlán megette.

Ajánlat:

Nagyszerű képek a Samburu Nemzeti Parkból

Korábban az [origo]-ban:

Antilopcsemetét adoptált egy oroszlán
2002.02.19. Ismét "örökbe fogadott" egy antilopot az a kenyai nőstényoroszlán, amely hasonló anyáskodása révén került be szenzációként januárban a világsajtóba.

Oroszlán fogadta örökbe - oroszlán falta fel
2002.01.07. Tragikus véget ért egy nem mindennapi oroszlán-kisantilop kapcsolat a Kenya északi részében fekvő Samburu nemzeti parkban. A történetben a kisantilop igen csúnyán járt: miután örökbe fogadta egy nőstény oroszlán, megette egy hím oroszlán.