Mobiltelefon: a veszélyes hulladékbomba

Vágólapra másolva!
Egy tanulmány szerint három éven belül az USA-ban olyan szintre jut a mobiltelefon-használat, hogy évente 130 millió készüléket fognak kidobni, ami sok ezer tonna nehézfémet és más, egészségre veszélyes elemeket tartalmazó szemetet jelent.
Vágólapra másolva!

"Mivel ezek a készülékek igen kicsinyek, környezeti hatásuk minimálisnak tűnhet - mondja Bette Fishbein, az Inform nevű, környezeti kutatással foglalkozó szervezet szakembere, a jelentés szerzője - viszont a mobilhasználat növekedése olyan gyors és hatalmas volt, hogy a belőlük létrejövő szemét környezeti és egészségügyi hatása jelentős aggodalomra ad okot."

Ma több mint 135 millió mobiltulajdonost tartanak nyilván az Egyesült Államokban, s az iparágat összefogó Mobil Távközlési és Internet Szervezet (Cellular Telecommunications and Internet Association, CTIA) adatai szerint számuk egyre növekszik.

Egy mobiltelefont átlagosan 18 hónapig használnak, aztán általában félrerakják egy fiókba, s végül a háztartási szemétbe kerül. 2005-re a jelenlegi tendenciákon alapuló előrejelzések szerint legalább 200 millió mobil lesz használatban az országban, és 500 millió régebbi készülék fogja fiókokban várni, hogy kidobják.

Travis Larson, a CTIA elnöke szerint az iparág eddig több mint egymillió használt maroktelefont gyűjtött össze, és a jövőben tovább akarja növelni az újrahasznosítási és "telefonadományozási" programokat, melyek során a magáncégek által összegyűjtött telefonokból származó bevételt jótékonyságra használják föl. Sok visszaváltott telefont a fejlődő országokban adnak el.

A mobiltelefonok, a szintén egyre népszerűbb zsebszámítógépekhez és különböző zenelejátszókhoz hasonlóan speciális problémákat okoznak a szemétlerakásnál vagy -égetésnél, az akkumulátoraikban és más alkatrészeikben lévő toxikus kémiai anyagok miatt. Olyan, a természetben sokáig megmaradó és akkumulálódó anyagok tartoznak közéjük, mint az arzén, antimon, berillium, cink, kadmium, nikkel, ólom és réz. Ezek daganatos betegségeket és idegrendszeri problémákat okozhatnak, főleg gyerekekben. A legjobb megoldás a visszaváltás általánossá tétele lenne, illetve a rendszerek szabványosítása, hogy ne kelljen kidobni a készüléket, ha valaki szolgáltatót vált.

Bajomi Bálint