Az aszpirin az Alzheimer-kór ellen is véd

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók újabb eredményei szerint az aszpirin még egy komoly betegség ellen hatásos.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi időszak kutatásai alapján amerikai tudósok úgy vélik, az aszpirin, a több mint egy évszázada használt "csodaszer" nem csupán a rák, a szívbetegségek, a vérnyomásproblémák, az ízületi gyulladások és még számos egyéb betegség esetében segíthet, hanem késlelteti, esetleg meg is akadályozza az Alzheimer-kór kialakulását.

A szakemberek ugyanakkor óva intenek attól, hogy orvosi felügyelet nélkül bárki a gyógyszer rendszeres szedésébe kezdjen.

Dr. John Breitner és kollegái (VA Puget Sound Health Care System, Seattle, USA) több mint ötezer 65 év fölötti páciensnél vizsgálták meg, mutatkoznak-e rajtuk a kór jelei. A vizsgálat során azt is figyelték, hogy az illető szedett-e rendszeresen aszpirint, aszpirintartalmú gyógyszert, illetve más, nem-szteroid-alapú gyulladáscsökkentő szert.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik két évnél tovább szedték a szert, fele akkora valószínűséggel fejlődött ki a betegség.

Fontos, hogy az adatok szerint a gyógyszer előnyei csak azokra vonatkoznak, akik huzamosabb ideig és rendszeresen használták a készítményt. "Az aszpirint jóval a betegség megjelenése előtt kezdték szedni azok, akiknél nem találtunk Alzheimer-kórt" - nyilatkozta Breitner.

Az Alzheimer Kutatási Társaság munkatársai örömmel fogadták dr. John Breitner eredményeit, ám felhívják a páciensek figyelmét arra, hogy a szert csak orvosi felügyelet mellett szedjék.

"Az új felfedezés egybevág a kór korábbi kutatási eredményeivel" - mondta Harriet Millward, a Társaság helyettes vezérigazgatója. "Mindazonáltal fontos látni, hogy az aszpirinnak olyan komoly mellékhatásai lehetnek, mint a gyomorfekély, a gyomorvérzés, vagy különféle veseproblémák."

A eredmények tehát kecsegtetőek, de az Alzheimer-kór megfelelő megelőzéséhez még nem érkeztünk el.