Átalakuló madárszokások - nálunk telelő kócsagok

Vágólapra másolva!
Átalakulóban vannak a madárvilág szokásai: korábban ősszel elvonuló madarak - kócsagok, szürke gémek, bölömbikák - keresik e napokban a táplálékot több Fejér megyei vízfolyás, tó partján.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIEgyre több madár tölti nálunk a telet - számolt be a változásokról Fenyvesi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őre. A megfigyelők szerint a költőhelyükön áttelelő madarak vonuló társaiknál jobb kondícióban kezdik a költést. A negyven éve még költöző madárként számon tartott feketerigók például már jó néhány esztendeje csapatostól nálunk telelnek, s az utóbbi időben a kócsagok, a szürke gémek és a gémek családjába tartozó bölömbikák közül sem mindegyik kel útra a hűvös őszi napok beköszöntével.

Míg egy évtizede ezeknek a Magyarországon költő madárfajoknak mintegy 10 százaléka rekedhetett nálunk, a Duna-Ipoly Nemzeti Park megfigyelései szerint tavaly és az idén már a Velencei-tó környéki fészkelők legalább ötöde itt maradt - mondta Fenyvesi László. A telet pockokra, egerekre vadászva, s a vizek befagyásáig halzsákmányra lesve vészelik át.

A változás nem csupán Magyarországon figyelhető meg: mint arról korábban beszámoltunk, az egész Földön időbeli eltolódás figyelhető meg az állatok, kivált a madarak természetes életciklusát illetően: a költöző madarak évtizedenként átlagosan 2,3 nappal korábban érkeznek meg fészekrakó helyükre és kezdik meg költési időszakukat. A hazánkban telelő madárfajok egyre emelkedő száma minden bizonnyal ennek a folyamatnak a része.

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban a havas, hideg időben maximálisan gondoskodnak a madarakról: magvakkal, faggyúval töltik fel az etetőket, a ragadozó madarak pedig a hó elolvadásáig rendszeresen húst kapnak.