Rák: 50%-os növekedés 2020-ra

Vágólapra másolva!
2020-ra évente 15 millió daganatos megbetegedést prognosztizálnak a világon - ez hazánk lakosságának másfélszerese.
Vágólapra másolva!

A rákos megbetegedések száma 2020-ra másfélszeresére nőhet, azaz évente 15 millió embernél diagnosztizálhatják a kórt világszerte. A súlyos helyzetet némileg enyhíti, hogy az esetek egyharmadát gyógyíthatónak gondolják. Sőt, a 15 millióból 5 millió életmódbeli változtatásokkal, illetve bizonyos fertőzések terjedésének megakadályozásával megelőzhető lehet - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi rákkutatási ügynökségének (International Agency for Research on Cancer) napokban kiadott jelentéséből.

A World Cancer Reporthttp://www.who.int/mediacentre/releases/2003/pr27/en/Kivonatolva a WHO honlapján

Jelentős változás továbbá, hogy míg korábban a tumoros megbetegedéseket elsősorban a fejlett nyugat problémájának tartották, az adatok szerint mára a fejlődő országokban a rákos megbetegedés okozta elhalálozások száma magasabb, mint a fejlett országokban.

"2020-ra 50 százalékkal több rákos beteg lesz a Földön, hacsak nem teszünk azonnali lépéseket e téren" - figyelmeztet dr. Bernard Stewart, a World Cancer Report nevű jelentés társszerkesztője. "A jelentés központi üzenete, hogy az esetek egyharmada megelőzhető, egyharmada gyógyítható, s a fennmaradó egyharmad számára kezeléssel és megfelelő fájdalomcsillapítással sokat tehetünk azért, hogy a beteg életminősége a körülményekhez képest elviselhető legyen."

Dohányzás, étrend, fertőzések

A jelentés azonnali lépéseket sürget a dohányzás visszaszorítása, valamint az emberek étrendjének és mozgásszegény életmódjának megváltoztatása, illetve a fertőző betegségek terjedésének megállítása terén. Mindezek együttesen okolhatók azért, hogy ma a világon évente 6 millióan halnak meg rákban.

A felsorolt rizikófaktorok között a dohányzás vezet: becslések szerint a 20. században 100 millióan vesztették életüket a dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedésekben. A dohányosoknak 20-30 százalékkal nagyobb az esélyük a tüdőrák kialakulására, de jelentősen gyakrabban fordul elő köztük a húgyhólyag, a vese, a gyomor, a máj és a szájüreg daganatos megbetegedése. Szakemberek a halállal végződő rákos megbetegedések számának csökkenését elsősorban a dohányzás visszaszorításától várnák.

A fent említett káros szenvedély mellett az étkezési szokások megváltoztatása - több gyümölcs és zöldség fogyasztása - és a mozgásszegény életmód feladása is kedvező hatással lehet a tumoros megbetegedések elkerülésére.

A jelentés fontosnak tartotta kiemelni, hogy néhány fertőző betegség, így a hepatitis B- és C-vírus, valamint más, a májat és a gyomrot megtámadó vírusok is okozhatnak tumoros folyamatot. A szegényebb országokban az ilyen fertőző betegségek okozzák a daganatos esetek 23%-át - összehasonlításképpen ez az arány a fejlett országokban 8%. Ezekben az országokban a fertőzések elleni védőoltások jelenthetik a tumoros megbetegedések elleni harc kulcsát.