Májban fejlődött ki egy csecsemő

Vágólapra másolva!
Egészségesen jött a világra Dél-Afrikában az a csecsemő, aki nem a méhben, hanem anyjának májában fejlődött ki. A csodaszámba menő terhesség mindössze a negyedik ilyen ismert eset a világon.
Vágólapra másolva!

Tizennégy olyan dokumentált esetről tudnak világszerte, amikor egy hasüregi terhesség során a magzat a májhoz kapcsolódva indult fejlődésnek, ám a mostanival együtt csak négy esetben maradtak életben az ivadékok. A dél-afrikai Nhlahla - akinek neve zulu nyelven "szerencsét" jelent - egy bonyolult sebészeti eljárás során szabadult ki anyja hasüregéből a múlt hét elején, s a 2,8 kilogrammos csecsemő csütörtökön már gép nélkül lélegzett.

Minden körülbelül százezredik esetben a petefészekből kilökődő érett petesejt nem kerül be a méhkürtbe (amely a petevezetőben folytatódik), hanem a hasüregbe jut, s ott bárhol fejlődésnek indulhat. A legtöbb ilyen esetben a magzat néhány héten belül elpusztul, s a helyzet az anyák számára is igen veszélyes: kétszáz nőből átlagosan egy nem éli túl ezt a terhességet.

Extrém ritka esetben az embrió a májhoz kapcsolódik, amelynek igen gazdag a vérellátása. Szinte hihetetlen, de a jelenlegi esetben mindössze egy héttel a gyermek születése előtt fedezték fel, hogy az anya méhe üres, s a magzat a hasüregben fejlődik - írja a BBC. Az viszont csak a műtét során derült ki, hogy a májhoz kapcsolódik.

Az anya sorsa sajnos egyelőre kérdéses, mert a méhlepényt és a magzatburkot nem tudták eltávolítani a májából. Az orvosok azonban remélik, hogy ezek majd felszívódnak és stabilizálódik az állapota.