Vágólapra másolva!
A különös elnevezést a helybéliek ragasztották a Pannon Reprodukciós Intézetre, mégpedig elismerőleg: az egészséges házaspárokéhoz hasonló eséllyel sikerül itt gyermekáldáshoz juttatni a párokat, a mesterséges megtermékenyítés legkorszerűbb módszereinek eredményeként. A felmérések szerint hazánkban az összes párkapcsolat mintegy 15%-a meddő, tehát minden 7. házaspár ilyen gondokkal küszködik.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]Az Intézetet felkérték, vegyen részt abban a nemzetközi kutatásban, amelynek eredményeiről a Magyar Asszisztált Reprodukciós Társaság negyedik, májusban megtartott kongresszusán számoltak be a magyar kutatók. A nőgyógyászok és andrológusok, mikrobiológusok és embriológusok együttes munkája rendkívüli eredményeket hozott.

A lombikbébi-programokban szokásos eredményeket lényegesen meghaladó terhesség-arányokat sikerült elérnünk - számolt be dr. Török Attila, az Intézet szülész-nőgyógyász főorvosa. "Összesen 28 betegnél végeztük el a vizsgálatokat, és 40%-uknál sikerült terhességet elérnünk. Egészséges házaspárok között annak a valószínűsége, hogy valaki egy cikluson belül teherbe esik és azt a terhességet ki is tudja hordani, kb. 20%. A mai meddőségi kezeléssel - ha a meddőség oka diagnosztizált - ugyanezeket az arányokat tudjuk biztosítani.

Louise Brown, az első lombikbébi 1978-ban született meg Angliában. Hazánkban 1989-ben jött világra az első ilyen csecsemő, s ma 11 központ működik. Ma már akkor is eredményes lehet a kezelés, ha csupán egy-két spermium van az ondóban, vagy akár mozdulatlan a hímivarsejt, sőt arra is van lehetőség, hogy ha egyáltalán nem áll rendelkezésre spermium, herebiopsziával laboratóriumi körülmények között érlelhető őssejteket nyerjenek, amelyek segítségével elvégezhető a megtermékenyítés. A hereszövetből nyert spermiumok lefagyaszthatók és később bármikor felhasználhatók.

A lombikbébi-programot a szakemberek asszisztált reprodukciónak nevezik, hiszen a babák természetes úton fejlődnek az anya szervezetében, és csupán a fogantatás, a petesejt és a spermium egyesülése történik meg orvosi közreműködéssel - "lombikban".

A tapolcai Pannon Reprodukciós Intézetben június elején rendezték meg a második Babanapot, ahol vendégül látták azokat a gyermeket, akik az intézet segítségével jöttek világra.

Delta - június 29. mtv1,12:40