Ötven százalékkal magasabb a képzettebb nők emlőrák-kockázata

Vágólapra másolva!
Brit adatok szerint megfordult a korábbi trend, és ma már a képzettebb nőket fenyegeti jobban a betegség. A fő okot a későbbi gyermekvállalásban és a kevesebb szülésben látják a szakértők. Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos az [origo]-nak elmondta: az emlőrák előfordulásának és halálozásának szociális helyzet szempontjából történő felmérését Magyarországon legkorábban 3-5 év múlva érdemes megkezdeni.
Vágólapra másolva!

Az emlőrák kialakulásának fő kockázati tényezője az életkor, ám szerepet játszik a gyermekvállalás időpontja és a szülések száma is. A statisztikák szerint minél korábban és minél többször szül valaki, annál kisebb a betegség kialakulásának a kockázata.

Részletesen az emlőrákról és a kockázati tényezőkről/daganatok/20030726emlorak.htmlVendégünk volt dr. Nagykálnai Tamás emlőrák-specialista/daganatok/20031021akicsiny.htmlInformációk a mellrákrólhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/009/801/

Hivatalos adatok szerint Nagy-Britanniában az 1997 és 1999 közötti időszakban a szociális szempontból magasabb osztályokba tartozó nők körében 54%-kal volt magasabb az emlőrák kialakulásának kockázata, mint kevésbé képzett és kevésbé jó szociális viszonyok között élő társaiknál - írja a BBC.

Ezzel megfordult a korábban jellemző helyzet: adatok szerint 1986 és 1992 között még a képzetlenebb nőknél volt nagyobb a kockázat, 13%-kal.

A szakértők szerint ez azzal magyarázható, hogy a képzettebb nők általában később vállalnak gyereket, és kevesebb szülés jellemző rájuk. Ugyanakkor az utóbbi években már a kevésbé jó helyzetben lévő nők is hozzájutnak a legjobb kezelésekhez a szigetországban.

Ugyancsak brit adatok szerint a jobb szociális helyzetű férfiak körében nagy visszaesés tapasztalható a keringési és légzési betegségekre visszavezethető halálokokban, de ez még nem jellemző a kevésbé jó helyzetben élőkre.