Készül a globális szén-dioxid-faló

Vágólapra másolva!
Amerikai mérnökök egy olyan szerkezet megépítésén fáradoznak, amely kivonná a légkörből a felesleges szén-dioxidot, ezzel csökkentve a globális felmelegedés mértékét.
Vágólapra másolva!

A két tucsoni (Arizona) cég összefogásával létrejött vállalkozás azt ígéri, hogy a munka első fázisát már 2005-re befejezi. A kutatók már jóval korábban felvetették egy ilyen szerkezet megépítésének lehetőségét, mindazonáltal a jelenlegi az első kísérlet a gyakorlati megvalósításra.

Allen Wright, a Global Research Technologies és bátyja, Burton Wright, a Kelly, Wright Associates munkatársa cégük tapasztalatait felhasználva tervezték és építik meg azt a szerkezetet, amely képes a levegőből kivonni és tárolni a szén-dioxidot.

Állításuk szerint a rendszer alacsony szén-dioxid-koncentráció mellett is működőképes lenne, szemben a korábbi modellekkel, amelyek csak igen magas koncentráció mellett, azaz közvetlenül a szén-dioxid-kibocsátás forrásainál, pl. erőművekben voltak alkalmazhatók a levegő tisztítására. Mindazonáltal a program még kezdeti fázisban van, a tervrajzok is csak a közelmúltban készültek el, s számos további pontosításra van szükség. A szakemberek egyelőre annyit árultak el, hogy a berendezés 10 négyzetméteres felületen érintkezik a levegővel, és egy olyan szűrőt tartalmaz, amelyen áthaladva a levegőből a szén-dioxid karbonát fomájában kiválik.

Egyes kutatók azt remélik, hogy ezen az eljáráson alapulhat majd a jövőben a légköri szén-dioxid jelentős részének megkötése, amely komoly fegyvertény lehet az üvegházhatás elleni küzdelemben.

"Legfőbb célunk, hogy bebizonyítsuk, hogy mind technikailag, mind gazdaságilag lehetséges az eljárás megvalósítása" - mondja Allen Wright, aki szerint a "csapdába ejtett" szén-dioxidot az olajtársaságok hasznosíthatják majd a kimerült kőolajkutakból másként nehezen kinyerhető maradék olaj kiaknázására. "Noha az eljárás önmagában nem elégséges ahhoz, hogy az összes szén-dioxid-kibocsátást ellensúlyozza, arra alkalmasnak bizonyulhat, hogy elindítson egy kívánatos tendenciát az iparban, és további környezetbarát technológiáknak nyisson utat" - állítja Allan. Elképzelések szerint az eljárás jótékony hatással lehet a szén-dioxid-kibocsátási kvóták kereskedelmére is.

Ám nem mindenki ennyire lelkes az ötlettel kapcsolatban. "Kétlem, hogy az eljárás valaha is működne" - állítja Howard J. Herzog, az MIT kutatója.