1998-ban lélegzetelállító tűzgömbesőt produkálva pazar látványt nyújtottak, 1999-ban a vártnál nagyobb számban húztak el - a felhők felett. Mi várható a híres meteorraj tagjaitól 2000-ben?

Vic Winter 1998. november 17-i halszemoptikás felvétele.A Leonida meteorraj a széttöredező Tempel-Tuttle üstökös törmelékéből származik, amely 33 éves periódusban kering a Nap körül. Az üstökösből napközelben kihulló poranyag széthúzódik az üstökös pályája mentén. Ebbe a törmelékcsíkba szalad bele a Föld, minden év november 14-21. között. Ha a találkozás akkor következik be, amikor az üstökös napközelben van - mint ahogyan ezekben az években is -, akkor nagyobb mennyiségű hullócsillagra kell számítanunk, mivel ilyenkor a felhő legsűrűbb, üstökösmaghoz közeli részén megyünk keresztül. A Leonida elnevezés onnan ered, hogy az Oroszlán (Leo) csillagkép irányából látjuk majd érkezni a meteorokat (vagyis e csillagképben van a raj radiánsa).

A Leonidák 1998-ban nagy meglepetést és sokaknak csalódást okoztak, mivel a leglátványosabb, tűzgömbökben igen gazdag meteoreső kb. egy nappal korábban következett be annál az időpontnál, amikor az üstökös keresztezte a Föld pályasíkját. Az 1999-es csillaghullás maximuma az előrejelzéseknek megfelelően, helyi idő szerint éjjel 2 és 3 óra között, "menetrendszerűen" következett be. Sajnos a felhők miatt semmit nem láthattunk belőle.Tony és Daphne Hallas felvétele 1998. november 17-én készült egy 5 perces és két 20 mp-es kép összegzésével


A 2000-es évre a legtöbb szakember nem jósol látványos meteorzáport. Az előrejelzések szerint idén november 18-án két anyagfelhővel találkozik Földünk, helyi idő szerint 04.44-kor és 08.51-kor. Az első találkozás felszálló ágát még megfigyelhetjük, vagyis kb. reggel 5 órától kivilágosodásig láthatunk némileg több hullócsillagot (a radiáns egyébként a helyi éjfél körül kel, tehát már akkor elkezdhetjük az észlelést). A fényviszonyok ebben a rövid időszakban sem lesznek túl kedvezőek: a Hold utolsó negyedben lesz, és helyi idő szerint 05.28 UT-kor delel, tehát ott lesz a Leo környékén. Az előrejelzett ZHR-ek nagysága - kb. 30 és 20 - nem túl biztató, alig emelkednek a háttéraktivitás fölé (ZHR: 6,5 határmagnitudójú égen zenitben lévő radiánsú meteorraj esetén egy észlelő 1 óra alatt ennyi hullócsillagot látna); közérthetőbben: ha az a pont, amelyből a meteorok látszólag jönnek (radiáns), pontosan a fejünk felett (zenitben) lenne, akkor ennyi meteort látnánk, amennyiben kitűnő megfigyelési viszonyok lennének. Egyes kutatók viszont felvetik, hogy 2000-ben találkozhatunk olyan nagyobb részecskéket tartalmazó anyagfelhővel, mely sok és fényes tűzgömböt fog produkálni. A legtöbben pedig egyetértenek abban, hogy a 2000-es, várhatóan gyengébb aktivitás csak a következő két év nagy tűzijátékainak szerény felvezetése csupán. (Gyarmati László összeállítása nyomán)

"A kedélyek 'előzetes lecsillapítása' végett fontosnak tartjuk hangsúlyozni: ne legyen senkinek olyan illúziója, hogy az idén lesz a 'világmindenség leglátványosabb meteorzápora'. Az utolsó negyed előtt álló, azaz meglehetősen fényes Hold a várható maximum környékén éppen azon a területen tartózkodik az égen, ahonnan a Leonidák raj meteorjai érkeznek. Fénye elnyomja a halvány hullócsillagok tömegének látványát. Mindazonáltal jó idő esetén és kis szerencsével némileg több hullócsillagot láthatunk péntek és szombat hajnalban, mint az év más időszakaiban." (Tepliczky István, Magyar Csillagászati Egyesület)A közelgő meteorzápor alkalmából megújultak a Magyar Csillagászati Egyesület Leonida-oldalai. Friss információk a hullás lefolyásáról, a várható meteor-darabszámokról, a látványról. Leonida-képgaléria, linkgyűjtemény s egy kis elméleti háttér a meteorok, meteorrajok világáról.

A Hold egy kicsit mélyebben merül a porfelhőkbe, így bővebben is kap majd a meteorokból. Mivel nincs légköre, semmi sem fékezi a kb. 225 000 km/h-ás sebességgel érkező kozmikus testeket. A csillagászok idén is szeretnének megörökíteni néhány becsapódást égi kísérőnk felszínébe. Itt a Földön pedig menetrendszerűen felszáll a NASA ballonja is, hogy 30 km-es magasságból filmezze a raj tagjainak légkörbe való belépését.

Ajánló:

A közelgő meteorzápor alkalmából megújultak Leonida-oldalaink. Friss információk a hullás lefolyásáról, a várható meteor-darabszámokról, a látványról. Leonida-képgaléria, linkgyűjtemény s egy kis elméleti háttér a meteorok, meteorrajok világáról. Élő közvetítés a ballonról - 2000. november 18-án, helyi idő szerint 7.30-kor! Hírek, információk, képek, előrejelzések, linkek. A NASA Leonida oldalai. Both Előd cikke a Természet Világa c. folyóiratban. Általában a meteorrajokról, régi Leonida-megfigyelések, az űreszközökre leselkedő veszély. A NASA akar Téged! Bekapcsolódási lehetőség a NASA adatgyűjtésébe! Kereszturi Ákos cikke az Élet és Tudomány 1998. november 6-i számában. Hogyan észleljük a rajt?

Korábban:

Az 1999-es aktivitás előzetese, további információkkal a rajról. Az 1999-es aktivitás nagyobb volt a vártnál, de az időjárás nem kedvezett az észleléshez.