Egy hajdani román királyi hercegnő leszármazottai a Drakula néven elhíresült Vlad Tepes egykori kastélyának "visszaadásáért" - vagy 25 millió dolláros kártérítésért - perlik a jelenlegi román kormányt.

Drakula gróf, Vlad Tepes
Razvan Theodorescu kulturális és vallásügyi miniszter megerősítette, hogy kézhez kapta a levelet, amelyet a néhai Ileana ügyvédei intéztek hozzá.

"Higgadtan foglalkozunk a kérdéssel" - jelentette ki Theodorescu, hozzátéve, hogy a követelésnek nincs alapja, mivel az állam már jelentős összegeket fordított a Bran közelében lévő XIV. századi kastély helyreállításra.

Vlad Tepes havasalföldi fejedelem soha nem lakott a soktornyú gótikus kastélyban, az azonban "Drakula kastélyaként" nagy számban vonzza mind a turistákat, mind a filmeseket.

Vlad Tepes kegyetlensége legendás volt: karóba húzatta ellenségeit és nézte gyötrelmes kínhalálukat, miközben ő maga jó étvággyal falatozott. Vérszívó Drakulaként, valóságos vámpírként azonban az angol Bram Stoker 1897-ben megjelent regénye nyomán híresült el.

A kastélyt követelő Ileana hercegnő Ferdinánd román király és Mária királyné lányainak egyike volt, s egyben Viktória angol királynő és II. Sándor orosz cár dédunokája. Anyja 1938-ban bekövetkezett halálakor Ileanára hagyta örökül a kastélyt.

Ileana 1950-ben az Egyesült Államokba emigrált és 17 évre rá kolostort alapított Pennsylvania állam nyugati részében. Mielőtt apácának ment volna, férjnél volt és öt gyermeket hozott a világra. 1991-ben hunyt el.

Unokaöccse, Mihály király 1947-ben lemondani kényszerült a román trónról és rá egy évre a királyi család elhagyta Bukarestet, miután megszilárdult a kommunisták uralma. A ma 79 éves Mihály exkirály perelte a román kormányt a Peles Kastély visszaadásáért, amelyet dédapja, I. Károly királyi palotának építtetett 1873-ban. Mihály ügyvédei azzal érvelnek, hogy a hatályos törvények alapján vissza kell kapnia a kastélyt. A bukaresti kormány hajlandónak mutatkozott tárgyalni a kérdésről az exkirállyal.