Reformtöpörtyű spenótmalacból

Első ízben sikerült működőképes növényi gént élő állatba ültetni.

A Kinki Egyetem (Osaka, Japán) kutatói spenót génjét juttatták be sertésekbe azzal a céllal, hogy egészségesebb disznóhúst állítsanak elő. A néhány éve zajló kísérletek most nyilvánosságra hozott eredményei szerint már a második "spenótmalac"-nemzedék született meg. Akira Iritani, a kutatások vezetője állítja, hogy a növényi gént hordozó sertések az emberi táplálkozás szempontjából sokkal egészségesebb zsírt termelnek.

A professzor szerint ez az első olyan eljárás, ahol megerősítést nyert, hogy egy növényi gén megfelelően működik élő állatokban.

A gén bevitelét még az embrionális fejlődés legelején, a megtermékenyített petesejt állapotban végezték el. Ennek osztódásával ezért olyan malacok születtek, amelyek minden sejtje tartalmazta az idegen genetikai anyagot.

A bevitt gén (FAD2) a telített zsírsavakat a táplálkozás szempontjából sokkal egészségesebb, növényi olajokra is jellemző telítetlen zsírsavakká alakítja át. A genetikailag módosított sertésekben az összes zsíranyag mintegy 20%-a alakult át.

Kérdés, hogy mit szólnak ehhez a sertések. Egyelőre csak annyiban "reagáltak", hogy születésük után csak 1%-uk maradt életben.