Amíg a korábbi írásainkban tartós, rekorddöntögető hideg időjárásról számoltunk be, most napok alatt nagyot fordult a kocka: tartós, rendkívüli meleg idő köszöntött be a Kárpát-medencében. Ez ugyanakkor komoly veszélyeket is hordoz magában.

Az ICI Interaktív Meteorológia szakemberei szerint több egymás utáni nap tartott a minden eddigi melegrekordot felülmúló január végi időjárás.

A hideg megszűnése, a jelentős felmelegedés szokatlanul gyorsan zajlott le. Január 20-tól egyre inkább belekerültünk a ciklonok nyugat-kelet irányú áramlási rendszerébe. Hatására nyugat felől egyre enyhébb és gyakran száraz léghullámok érkeztek a Kárpát-medencébe.

A nappali felmelegedések előbb az 5 fokot, majd a 10 fokot érték el. 25-én egy mérsékelt hidegfront hatására labilisabb légrétegződés alakult ki, ez tette lehetővé, hogy az utána érkező meleg levegő a talaj szintjén is gyorsan érzékelhető legyen.

28-án reggel Szolnokon a legalacsonyabb hőmérséklet 8 fok volt, ilyen magas reggeli hőmérsékletre ezen a napon még nem volt példa. A folytatás is meghozta a maga százéves melegrekordját: a délutáni órákban Szentgotthárdon 18 fokot regisztráltak, az eddigi rekordot Keszthely tartotta 16,2 fokkal, amit még 1960-ban mértek.

A délnyugatról érkező igen száraz és meleg levegőnek volt utánpótlása, mert a következő napon még szélsőségesebb hőmérsékleti viszonyok alakultak ki. 29-én reggel ismét soha nem látott enyheséggel kezdődött a nap. Miskolcon 9 foknál nem mértek hidegebbet.

Délutánra pedig Szentgotthárd megközelítette a 20 fokot (19,8 fok)! A hazai rendszeres meteorológiai megfigyelések kezdete (1870) óta ilyen magas hőmérsékletet nemhogy ezen a napon, de egyetlen januári napon sem mértek! Ez a hőmérséklet április közepén lenne megszokott.

A rekordsorozat még mindig nem ért véget: 30-án a már "megszokott" időjárási forgatókönyvnek megfelelően melegrekorddal indult a nap: Sopron 9,1 fokos hajnali minimum érték, majd melegrekord délután: Baja 17,6 fok.

Az írásunk időpontjában, 31-én is rekord közeli, 13-14 fokos délutáni hőmérséklet jellemzi az ország számos pontját.

A meteorológusok szerint a folytatásban az érkező gyenge hidegfront véget vet az extrém melegnek, de továbbra is több fokkal átlag feletti hőmérsékletekre számíthatunk.

Bár a tartós hideg után mindannyian örülünk a szokatlan melegnek és az alacsony fűtési számláknak, mégis hangsúlyoznunk kell: ez egyre fokozódó veszélyt jelent a növényzetre. Szerencsére a hajnali mérsékelt fagyok jelentősen lassítják a növényeknek a téli mélyállapotukból történő, túl korai "ébredését".

Kerekes András

ICI Interaktív Meteorológia