Nemzetközi természetvédelem az Andokban

Egy 30 millió hektáros, két Dél-Amerikai országon is átnyúló "trópusi folyosó" létrehozásáról állapodott meg a közelmúltban több természetvédő szervezet.

A térség Peru és Bolívia területén fekszik, s nagy biológiai változatosságát több emberi tevékenység is veszélyezteti: bányászat, kőolaj- és földgázkitermelés, út- és gátépítés, valamint fakitermelés.

A Charity Conservation International (CI, Nemzetközi Jótékonysági Természetvédelem) és a Perui Természeti Erőforrások Nemzeti Intézete (Inrena) a jövőben közösen munkálkodik majd azon, hogy meggyőzzék a helyi lakosokat és szerveket a terv jelentőségéről. Rá szeretnék bírni a helyi és állami vezetőket, hogy a térségben szigorúan járjanak el a környezetkárosító iparral szemben. A "folyosó" 15 védett területből áll, s átmenetet képez a 300 méteren fekvő Amazónia illetve a 6000 méterig magasodó Andok között.

A Venezuelán, Kolumbián, Equadoron, Bolívián és Argentínán keresztülhúzódó trópusi Andok a világ 25 fajokban leggazdagabb, úgynevezett "hotspot" területe közé tartozik. 45 000 növényfajnak ad otthont (ez a világ növényfajainak 15%-a), amelyek közel fele endemikus, tehát csak ezen a területen található meg. Továbbá 677 endemikus madárfaj fordul itt elő, amely szintén "világrekord".

Forrás: Forest Conservation Portal (www.forest.org)

Ajánlat:

A Conservation International programja

Korábban az [origo]-ban:

Felfedezték az Amazonas igazi forrását a perui Andokban
2002.01.28. Hosszú kutatás után sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani, pontosan hol ered a világ harmadik leghosszabb - és a legnagyobb vízhozamú - folyója, az Amazonas.