Az [origo] dossziéjában megpróbálunk választ adni a 2002. július 24-én bejelentett földsúroló kisbolygóval kapcsolatban felmerülő kérdésekre. Tény, hogy eddig ez a legveszélyesebb égitest, ám a becsapódás esélye még mindig elhanyagolható.

Forrás: ORIGO Kérdezze a szakértőt a témáról!
Július 30-án, kedden 15 órakor az [origo] Társalgójának vendége Horváth András űrkutató-csillagász, a Budapesti Planetárium igazgatója.
Belépés a Társalgóba

Mint arról korábbi anyagunkban beszámoltunk , felfedezték az eddigi legveszélyesebbnek minősített földsúroló aszteroidát. Az eddigi pályaelemzések alapján nem kizárt, hogy a 2002 NT7 jelű égitest 2019. február 1-jén becsapódik bolygónkba. Ebben az esetben a 2 kilométer átmérőjű test kontinentális léptékű katasztrófát és globális klímaváltozást idézhet elő.

Mekkora valójában a becsapódás veszélye? Milyen eszközeink vannak a katasztrófa elhárítására? Milyen forgatókönyvek képzelhetők el, ha a becsapódás mégis megtörténik? Ezekre és számos további kérdésre kaphatnak választ az alábbiakban, és Sárneczky Krisztián, a Szegedi Csillagvizsgáló szakértője is elmondja véleményét a témáról.