Orosz tudósok életképes sejteket fedeztek fel egy jégkorszaki mamut jégbe fagyott maradványaiban. A sejtek DNS-állománya segítségével feléleszthetik a rég kihalt agyaras jószágokat - állítják kutatók.

Forrás: Tulane University Museum of Natural HistoryAz elmúlt nyáron Jakutiában (Szibéria) rendkívül jó állapotban megtalált mamutlábak szerkezetileg ép sejteket őriznek - közölte Vlagyimir Repin, a Vektor Vírustani és Biotechnológiai Intézet munkatársa.

A sejteket felfedezésük után azonnal formalinba (tartósítószerbe) helyezték. A sejtek belső struktúrája nem sérült, így a kutatók reményei szerint "a többi fagyott szövet is tartalmaz élő, 'kiolvasztható' sejteket".

Szibéria több vidékén találtak már többé-kevésbé jó állapotban megmaradt mamuttetemeket, de mint korábban arról beszámoltunk, ezekből eddig csak mitokondriális DNS-t tudtak izolálni (a mitokondriumok olyan sejtalkotók, amelyeknek saját, kis méretű genetikai állományuk van).

Az épen megőrződött sejtmagi DNS kivonására először két éve csillant fel a remény a kutatók előtt, amikor rénszarvasvadászok a Tajmir-félszigeten különösen jó megtartású mamutpéldányt találtak. Akkor fordult elő először, hogy a tetemet teljes egészében sikerült kiemelni a befogadó, örökké fagyott talajból. A kutatócsoport azonban szomorúan állapította meg, hogy - miként az eddig talált, jégbe fagyott állatok mindegyikénél - a sejtmagi DNS túlzottan károsodott.

Ezúttal azonban Vlagyimir Repin úgy véli, a "kimentett" élő sejtek klónozásra is alkalmasak: "Egészen rendkívüli leletről van szó, hiszen több teljes, ép, tízezer éves sejtet és tökéletes állapotú sejtmagi DNS-t találtunk".
 

A lelet kellemes meglepetésként érte azt az orosz és japán tudósokból álló kutatócsoportot, amely a mamutok "feltámasztását" tűzte ki célul, amint megfelelő DNS-állomány kerül elő.

A kutatócsoport vezetője, Kazufumi Goto, korábban a Kagosima Egyetem szaporodásbiológia-professzora még augusztusban úgy fogalmazott: elefánttehenek mesterséges megtermékenyítésével "technikailag lehetséges" mamutborjakat nevelni.

A még mindig vöröses szőrzetben pompázó mamutmaradványokat Jakutszktól nem messze, a Léna folyó melletti fagyott talajban találták meg. A kutatók vízsugárral tisztították meg a maradványokat, majd fagyasztókonténerben a Jakutszki Mamutmúzeumba szállították.

Goto reményei szerint a jégkorszaki DNS segítségével mamut-elefánt keveréket hozhatnak létre. A nőstény elefántok petesejtjeibe mamut-DNS-t ültetve Goto olyan hibrid borjakat tenyésztene, amelyekben a mamutok tulajdonságai dominálnának.

A japán kutató úgy tervezi, hogy a feltámasztott mamutok számára Kamcsatka lakatlan térségeiben alakítanának ki rezervátumot, ahol a mai klíma megfelel a mamutok eredeti élőhelyéének.