Értékes VIII. századi tárgyi leleteket is rejtő két avar kori sírra, bennük két csontvázra bukkantak Mezőnyárád belterületén egy kertben, halastó építése közben - közölte a Herman Ottó Múzeum régésze.

A leletről a helyi általános iskola nyugalmazott igazgató-helyettese értesítette a múzeumot. A régészek megállapították, hogy a két sír valószínűleg egy nagy kiterjedésű avar kori temető szélén áll - mondta Lovász Emese.

A sírokból jellegzetes avar edények, agyagból égetett orsógombok kerültek elő. A régészek a két sírt teljesen feltárják, azonban a temető esetében ezt nem lehet megtenni, mivel a területet házak, művelt kertek takarják.

Ennek ellenére a mezőnyárádi sírok megtalálása további fontos adatokkal gazdagítja az avarok észak-magyarországi településtérképét - tette hozzá a régész.

A második világháború előtti évektől egészen 1970-ig hasonló avar kori sírokat és temetőket tártak fel Mezőkövesd, Tard és Sály határában, ami megerősítette, hogy az avarok egyik kedvelt letelepedési helye volt ez a térség.