A hideg miatt a SARS ősszel visszatérhet

Az északi féltekén várható hideg miatt minden bizonnyal megszaporodnak a légúti megbetegedések, s emiatt esély van rá, hogy ismét felüsse fejét a SARS-vírus - figyelmeztettek amerikai egészségügyi szakemberek.

"Jóllehet túl vagyunk a súlyos akut légúti szindróma (SARS) első hullámán, de ez korántsem jelenti azt, hogy a SARS-vírust kiirtottuk volna" - mutatott rá Karen Monaghan, az amerikai hírszerzés munkatársa, hozzátéve: egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy a mérsékelt égövben beköszöntő ősszel a vírus visszatérhet. "Változatlanul sebezhetőek vagyunk" - figyelmeztetett Monaghan.

Ismeretes, hogy míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vírusmentesnek nyilvánította a korábban érintett területeket - Szingapúr, Hongkong, Kanada, Vietnam, Kína - a koronavírusok családjába tartozó SARS-hoz hasonló törzsek továbbra is jelen vannak az állatvilágban, s bármikor ismét átterjedhetnek az emberre.

A WHO tehát attól tart, hogy a SARS szezonálissá válhat, azaz az időjárási viszonyok változásával rendre visszatérhet. A világszervezet ezért arra szólította föl az egészségügyi döntéshozókat, hogy az ősz beállta előtt az influenza elleni védőoltást minél szélesebb körben juttassák el az érintett lakossághoz.

Az influenza, illetve a tüdőgyulladás tünetei igen hasonlóak a SARS-éhoz, az influenza elleni oltás tehát azért lehet hatékony fegyver a koronavírus elleni harcban, mert megkönnyítheti az orvosok munkáját: annál, akinél az oltás ellenére fellépnek a tünetek, az orvos azonnal SARS-ra gyanakodhat, a fertőzés hamarabb felismerhetővé, a beteg idejében elkülöníthetővé válik.

A SARS-vírus ellen jelenleg még nincs vakcina, sem hatékony gyógykezelés.

Az amerikai hírszerzés a közeljövőre nézve három lehetséges helyzetet vázol föl:

1. Azoknak a fejlődő országoknak, amelyek nagy nemzetközi személyforgalomnak vannak kitéve, ismét szembe kell nézniük egy SARS-hullámmal, ahhoz hasonlóval, ami az elmúlt év novemberében tört ki Kínában. A SARS első hulláma a világon 8400 embert fertőzött meg, 815 halálos áldozatot szedett, főként Ázsiában.

2. Bár ismét felüti fejét a vírus, az elszórt eseteket idejében sikerül izolálni, s így elejét lehet venni a járvány elterjedésének.

3. A járvány Ázsia és Afrika szegényebb régióiban, a katasztrofális állapotban lévő egészségügyi ellátás miatt annyira elharapódzik, hogy második hulláma a tavalyinál lényegesen több áldozatot szed.

Abban, hogy végül melyik felvázolt verzió válik valóra, döntő szerepe lehet annak, hogy a nemzeti és nemzetközi egészségügyi hatóságok milyen gyorsan teszik meg a szükséges megelőző lépéseket. Mint azt Kínában megfigyelhettük, azzal, hogy a helyi hatóságok a járvány első jeleit igyekeztek eltitkolni, időt hagytak a vírus robbanásszerű elterjedésének - figyelmeztetett az amerikai hírszerzés jelentése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK