Ismerje meg a Sencsou-5 kínai űrhajót

Október 15-én, helyi idő szerint reggel 9 órakor startolt a Sencsou-5 kínai űrhajó a Góbi-sivatagban lévő Jiuquan-űrközpontból fedélzetén az első kínai űrhajóssal. Ezzel Kína lett a harmadik ország, amely önerőből juttatott embert a világűrbe.

Forrás: EPAA Sencsou külső megjelenésében nagyon hasonlít az orosz Szojuz űrhajóhoz. Három egységből áll, ezek a hajtóműves műszaki egység, e felett a túlnyomásos és hővédelemmel ellátott parancsnoki-visszatérő modul.

A rendszert felülről a szintén hermetikus, de visszatérésre - hővédelem híján - alkalmatlan orbitális fülke zárja le. Az orbitális fülke tetején ajtó található, melyen keresztül egy másik űreszközbe lehet átszállni vagy űrsétát lehet tenni. Az orbitális fülkét és a parancsnoki egységet ajtó választja el.

Nos, ez idáig olyan, mintha a Szojuz leírását olvasnánk. Nézzük most meg a méretadatokat, és vessünk kicsit közelebbi pillantást a fődarabokra.

A Sencsou-5 méreteiről, felépítéséről, korábbi útjairól részletes leírások és felvételek az Űrvilág űrkutatási hírportál cikkében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK