Rekordkitörés a Napon, bombázás alatt a Föld

Bolygónkat ezekben az órákban is heves részecskesugárzás bombázza, amely az október 28-án lezajlott óriási napkitörésből származik. Kedvező időjárás esetén ma éjjel minden korábbinál nagyobb esélyünk van a sarki fény megpillantására.

Központi csillagunk folytatja októberi tűzijátékát. A két hatalmas napfoltcsoportról és a sorozatos kitörésekről eddig is beszámoltunk, október 28-án hazai idő szerint 12 óra körül azonban valóban látványos "show" zajlott a 486-os számú, Jupiter-méretű napfoltcsoport felett. Minden idők egyik legnagyobb napkitörése következett be, amely ún. koronakitörésben folytatódva nagyenergiájú protonok áradatát zúdította az űrbe - méghozzá pontosan bolygónk felé, megnövelve a Napból folyamatosan kiáramló töltött részecskék, a napszél intenzitását. Az előző napok kisebb kitörései még nem találtak ennyire "célba", de már apróbb zavarokat okoztak a rádióösszeköttetésekben és a navigációs rendszerekben.

Az erre szolgáló skálán a kitörés erőssége elérte a 17,2-es értéket, szemben a "szokásos" 4-5-ös, már erősnek tartott kitörésekkel. Ez volt a harmadik legnagyobb napkitörés, amit valaha is észleltek a csillagászok. A SOHO napkutató űrszonda több éves működése során pedig ez volt a második legnagyobb észlelt napkitörés. Az űrszonda két műszere is felfüggesztette működését, hogy megóvja magát a károsodástól.

A kitörés mintegy 2000 km/s-os sebességgel száguldó anyaga ma (október 29-én) reggel, hazai idő szerint fél 8 körül érkezett meg mágneses pajzzsal védett bolygónkhoz (lásd a cikk második részében), és erős geomágneses vihart váltott ki. A vihar mintegy 24 óráig tart, és valószínűleg eléri a maximális, 5-ös erősséget. Világszerte zavarok várhatók a rádiózásban, a műholdak működésében és az áramszolgáltatásban.

Máris számos helyről jelentettek sarki fényt, így például olyan alacsony földrajzi szélességekről, mint Kalifornia. Kedvező időjárás esetén ma éjjel minden korábbinál nagyobb esélyünk van a sarki fény megpillantására. Tipp: éjfél körül északi irányban kell észlelni a jelenséget.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK