A nagy mennyiségben együtt szedett C- és E-vitamin csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit - állapította meg az marylandi John Hopkins Egyetem (USA) kutatócsoportja.

Mindkét vitamin ún. antioxidáns hatású vegyület, azaz semlegesíti az anyagcserefolyamtok során keletkező, szabadgyököknek nevezett, sejteket roncsoló vegyületeket. Az agysejtek, a neuronok különösen érzékenyek a szabadgyökök roncsoló hatására.

A John Hopkins Egyetem kutatói Peter P. Zandi vezetésével 4700 hatvanöt éves, illetve annál idősebb ember egészségi állapotának változását tanulmányozta éveken keresztül: 1996-97, illetve 1998-2000 között.

A vizsgált személyek egy csoportja rendszeresen, nagyabb adagban E- (legalább napi 1000 NE - nemzetközi egység) és C-vitaminokat (500-1000 mg) szedett. A csoport tagjainak többsége nő volt, az átlagosnál magasabb iskolai végzettséggel rendelkezett és általános egészségi állapota is jobb volt, a másik csoport tagjainál. Egy másik csoportba azok tartoztak, akik csak multivitamin-tablettákat szedtek, amelyek jóval kisebb mennyiségű C- ( 75-90 mg), és E-vitamint (22 NE) tartalmaztak.

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy azok a személyek betegedtek meg a legkisebb valószínűséggel Alzheimer-kórban, akik mindkét vitamint az átlagosnál nagyobb mennyiségben és együtt szedték. Mindemellett bizonyítást nyert, hogy az E-, illetve C-vitamin - kisebb mértékben ugyan - a multivitamin-készítményekben fellelhető adagban szedve is véd az Alzheimer-kór ellen, azonban egyedül, a másik vitamin nélkül szedve egyik még nagyobb mennyiségben sem hatásos a betegség ellen. A kutatók egyelőre nem tudják pontosan, hogy mi idézi elő a két vitamin együttes alkalmazásakor észlelhető jótékonyt hatást.

A C-vitamin vízben, az E-vitamin pedig zsírban oldódik, tehát a zsírsejtekhez kapcsolódva viszonylag hosszú ideig időzik a szervezetben. Egyes feltételezések szerint a C-vitamin felerősíti az E-vitamin antioxidáns tulajdonságait, amely ezáltal hosszabb ideig képes kifejteni hatását.