Programajánló: Vénusz-átvonulás Magyarországon

"Történelmi" eseményre kerül sor 2004. június 8-án, amikor a Vénusz átvonul a Nap korongja előtt. A jelenség hazánkból is végig követhető lesz.

A hazánkból látható csillagászati jelenségek egyik legritkábbika a Vénusz átvonulása a Nap előtt. Bár az átvonulás mintegy 120 évenként kétszer is előfordul - méghozzá alig nyolcéves különbséggel -, Magyarország az elmúlt évszázadokban valahogy mindig kimaradt a "szórásból". Az átvonulást utoljára teljes egészében 1283. május 23-án lehetett tőlünk is megfigyelni, legközelebb pedig 2247. június 11-én lesz ilyen lehetőségünk. "Történelmi" eseményre kerül tehát sor 2004. június 8-án, kedden, amikor 7 óra 19 perc és 13 óra 23 perc között a Vénusz átvonul a Nap korongja előtt, és ez hazánkból is végig követhető lesz.

Az eseménynek fontos kultúrtörténeti vonatkozása is van számunkra. Az 1769-es átvonulás megfigyelésére Hell Miksa, a kor nemzetközi hírű csillagásza expedíciót vezetett Vardö szigetére. Társa volt a Tordason született Sajnovics János is, aki a lappok nyelvének tanulmányozása közben fedezte fel a finn-magyar nyelvrokonságot.

A csillagászat iránt érdeklődők tehát nagyon várják ezt a jelenséget. Mivel az "esőnapra" több mint kétszáz évet kell várni, ezért szeretne mindenki alaposan felkészülni az eseményre. Ennek legfontosabb állomása lesz az a konferencia, melyet április 17-én tartanak a székesfehérvári Szabadművelődés Házában a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló és a Magyar Csillagászati Egyesület közös szervezésében. A programban szerepelnek azok az elméleti és gyakorlati tudnivalók, melyek szükségesek a Vénusz átvonulásának tudományos megfigyeléséhez. Szó lesz a jelenség létrejöttének feltételeiről, csillagászati és kultúrtörténeti fontosságáról és a június 8-ára tervezett országos és helyi programokról.

A konferencia időpontja: 2004. április 17., szombat 10 óra

A konferencia helyszíne: a Szabadművelődés Háza, Székesfehérvár, Fürdő sor 3. (keresőtérkép)

A program

  • Ponori Thewrewk Aurél csillagász: Vardön jártam
  • Bartha Lajos csillagászattörténész: Az igazi Hell Miksa
  • Péntek Kálmán matematikus: A Vénusz-átvonulás geometriája
  • Illés Erzsébet csillagász: A Vénusz bolygó
  • Szabó Sándor amatőrcsillagász: A Vénusz átvonulása
  • Dr. Nagy Rezső főiskolai docens: Sajnovics Jánosról
  • Major Balázs csillagász: AZ ESO átvonulás-programja
  • Mizser Attila, az MCSE főtitkára: A Vénusz-átvonulás és az MCSE

A rendezvény elnöke dr. Szabados László csillagász.

Trupka Zoltán

KAPCSOLÓDÓ CIKK