Expedíció Noé bárkájának felkutatására

Amerikai és török kutatók a nyáron expedíciót indítanak, hogy megtalálják az Ararát jegébe fagyott ószövetségi bárkát.

A tervek szerint tíz kutató vág neki Törökország legmagasabb hegyének. Az 5165 méter magas Ararátot július 15. és augusztus 15. között szeretnék meghódítani.

A kutatók célja, hogy megvizsgálják azt a 14 méter magas, 23 méter széles és körülbelül 137 méter hosszú alakzatot, amelynek egy részét a múlt nyári rekordmeleg szabadította ki a hó és jég fogságából, és amelyről sokan hiszik, hogy Noé megfeneklett bárkájának egy darabja. Daniel P. McGivern, a hawaii székhelyű Shamrock-The Trinity Corporation of Honolulu elnöke, az expedíció vezetője a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy csak fényképfelvételeket szeretnének készíteni, a bárkát és helyét nem bolygatják.

McGivern mellett Ahmet Ali Arslan török hegymászó vezeti majd az expedíciót, aki - miután az Ararát közelében nőtt fel - kitűnően ismeri a terepet. A kutatók arra számítanak, hogy a rendelkezésre álló műholdas felvételek segítségével sikerül meghatározniuk az objektum pontos helyét és kiterjedését.

Noé nyomában

Nem ez az első expedíció, amely az özönvíz elbeszélését követően az Ararát csúcsa körül keresi a nevezetes bárkát. A török légierő pilótái 1957-ben lettek figyelmesek egy hajó formájú tárgyra Agri tartományban. A kormány azonban nem indított kutatást; a külföldi kutatók pedig a kémektől tartó Szovjetunió befolyása miatt nem közelíthették meg az objektumot.

Törökország 1982 óta enged szabad utat a kutatóknak a területen. Azóta több expedíció is szerencsét próbált, ám a mai napig egyikük sem járt sikerrel.

A Szentírás szerint az özönvíz után a bárka Ararát hegyén állapodott meg Noé családjával, és valamennyi állatfaj egy-egy hím és nőstény példányával.

KAPCSOLÓDÓ CIKK