Koffeinmentes kávébabot talált a természetben három brazil kutató. A felfedezés nyilván megörvendezteti mindazokat, akik nem akarnak magukhoz venni koffeint, mégis szeretik a kávét.

"3000 etiópiai kávécserjéből álló kísérleti ültetvényünkön bukkantunk rá arra az egy növényre, amely egyáltalán nem tartalmazott koffeint" - mondta Paulo Mazzafera, a Campinas-i Agrártudományi Egyetem kutatója. A kutató számításai szerint a hagyományos kávé koffeintartalmának huszadrészét tartalmazó új variánsból készített főzet - egy csésze kávéra levetítve - olyan elenyésző mennyiségben tartalmazza az élénkítő vegyületet, hogy az gyakorlatilag nincs hatással az emberi szervezetre.

Mazzafera kutatócsoportjának 17 éves munkájába került az első igazán koffeinmentes cserje létrehozása. Az eddig talált, koffeinmentesnek nevezett kávécserjék csupán a bennük lévő koffein minőségében múlták alul a hagyományos növényeket, az izgató hatás csökkentését célzó japán nemesítési kísérletek során pedig a kávé gazdag ízélményt nyújtó összetevői is sorra elvesztek. 

A nemesítés célja most az új változat termékenységének növelését célozza. A kutatók a koffeinmentes cserjét hagyományos fajtákkal keresztezve igyekeznek szaporítani ahhoz, hogy kereskedelmi mennyiségben lehessen előállítani a különleges kávét. Mindazonáltal reális számítások szerint az új termékre 15 évet kell várniuk a koffeinmentes kávé "rabjainak".