100 kilométeres hangyakolónia Ausztráliában

2004.08.16. 9:17

A Dél-Amerikából származó rovarok pusztulással fenyegetik a helyi hangyákat és egyéb élőlényeket.

100 km átmérőjű hangyakolóniát fedeztek fel az ausztráliai Melbourne városában - írja a BBC. Nem ez az első ilyen szuperkolónia, amelyre rábukkantak a kontinensen. Az ún. argentin hangyákról (Linepithema humile) van szó, amelyek a világ legagresszívebb hangyafajai közé tartoznak. Argentínában és Brazíliában őshonosak, de mára elterjedtek Afrikában, Ausztráliában, sőt Kaliforniában és Florida államokban is.

Az Ausztráliába 1939-ben behurcolt faj az új körülmények között átalakította kolóniaképző szokásait, és a normális, néhányszor tíz méteres alakzatok helyett olyan szuperkolóniákat hoz létre, amelyen belül nem működik az egyedek közötti természetes agresszió. A kolóniák e belső szabályozás hiánya miatt érhetik el a szokatlanul nagy méreteket.

Szakértők szerint a szuperkolóniák a helyi biodiverzitást (a fajok természetes sokszínűségét) fenyegetik, mivel elpusztítják a helyi hangyákat és egyéb rovarokat, illetve letarolják a növényzetet is. Erre már vannak tapasztalatok: ugyanez a hangyafaj például Kalifornia államban lecserélte az őshonos hangyafajokat, és jelentős csökkenést idézett elő más őshonos rovarok változatosságában, sőt ezáltal a gyíkok egyedszámában is.

Ausztrál kutatók most azt vizsgálják, hogy a most felfedezett kolónia genetikailag és viselkedésében megegyezik-e a Perth és Adelaide városokban elfedezett kolóniákkal. Amennyiben igen, akkor idővel az egész kontinens déli felét átszövő, több ezer kilométer széles kolónia alakulhat ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK