Csendes horizont, a CIA háborús szimulációja

Vágólapra másolva!
Háromnapos gyakorlat keretében a szeptember 11. terrorakciókhoz hasonló léptékű Egyesült Államok elleni elektronikus támadást szimuláltak a virginiai Charlottesville-ben. A kormány és az ipari szektor reakcióit tesztelték - mit lépnek a világháló hosszú hónapokig elhúzódó kihagyásaira, az állandó szakadásokra?
Vágólapra másolva!

Az Amerika-ellenes csoportok - iszlám szélsőségesek, a globalizációt ellenző hackerek, stb. - képzeletbeli szövetsége által vezetett támadások 2010-ben történnek. A mintegy hetvenöt résztvevőtől a CIA kérte, hogy ne szivárogtassanak ki részleteket, így a különböző hírügynökségeknek névtelenül nyilatkozók szinte csak általánosságokat mondtak. Például a (múlt heti) Csendes horizont (Silent Horizon) utolsó óráiról - a hálózati infrastruktúrát akkor érték a legsúlyosabb károk.

Digitális Pearl Harbor

Elbeszéléseik alapján a korábbiaknál részletesebb, nagyobb volumenű szimuláció már csak azért is ígéretesnek bizonyult, mert rácáfolt az antiterrorizmus-szakértők túlzott optimizmusára. A korábbi vélekedés szerint a potenciális cybertérbeli támadások nem járnak messzemenő következményekkel.

Az amerikai kormány még mindig nem fordít elegendő figyelmet az információs rendszerre, sokkal jobban tart a bombáktól, vegyi és biológiai fegyverektől. Az indok általában az, hogy a (cracker-ekkel szinte mindig összetévesztett) hackerek nem rendelkeznek elegendő anyagi forrással, nincsenek motiválva. Kizárólag a fizikai támadásokat támogatják, de önállóan nem kezdeményeznek. Közreműködésük a kommunikációs rendszerek - bombázásokkal párhuzamos - megbénítására, a mentési műveletek hátráltatására összpontosul.

Pedig a terrorista és egyéb bűnszervezetek, ellenséges kormányok mind több magasan kvalifikált számítástudományi szakembert alkalmaznak. Mégis, egyre kevesebbet hallunk a digitális Pearl Harborról - állítja a Dartmouth College Biztonságtechnológiai Tanulmányok Intézetében (Hanover, New Hampshire állam) korábban már három hasonló háborús játékot szervezett Dennis McGrath. A cyberterrorizmus nem tűnik annyira félelmetesnek, mint néhány éve. (Holott az amerikai kormány 2001. szeptember 11. előtt is számos internet-biztonsági intézkedést foganatosított.)

A cikk további része az Agent Portal honlapján olvasható.