Miért vonzódnak a férfiak beosztottjaikhoz?

2005.01.25. 12:09

A férfiak szívesebben veszik feleségül asszisztenseiket, mint velük egyenrangú kollegáikat, vagy főnöküket - állítja a University of Michigan tanulmánya. Mi lehet a titka az alárendelt helyzetű nőknek?

Az Evolution and Human Behavior (Evolúció és emberi viselkedés) c. szaklapban publikált dolgozat az ún. relációs dominancia fontosságát hangsúlyozza a férfiak párválasztásában, és megkérdőjelezi a domináns nőkkel való viszony evolúciós hasznát.

"Az eredmények tapasztalati úton bizonyítják azt a széles körben elterjedt nézetet, hogy az erős, sikeres, magas beosztású nők kisebb eséllyel forognak a házassági piacon, mivel a férfiak inkább a kevésbé 'kiváló' hölgytársaikat választják" - mondja Stephanie Brown szociopszichológus (University of Michigan), a kutatás egyik vezetője.

A kísérlet során 120 diplomás férfit és 208 szintén diplomás nőt teszteltek. Az alanyoknak osztályozniuk kellett vonzódásuk mértékét és jellegét olyan emberekhez, akiket kollégájukként kellett elképzelniük, miután megnéztek egy fényképet, és vázolták nekik, hogy a fotón szereplő 'Jennifer' vagy 'John' új munkahelyükön az ő közvetlen főnökük, kollégájuk vagy asszisztensük. Ezután egy 9 pontos úgynevezett Likert-skálán kellett elhelyezniük a képen látott személyt aszerint, mennyire szeretnének társaságba menni, sportolni, randevúzni Jenniferrel vagy John-nal, és mennyire valószínű, hogy a házasság gondolata is eszükbe jutna velük kapcsolatban.

A kutatók szerint a férfiak (a nőkkel ellentétben) sokkal vonzóbbnak találták az alárendelt beosztású nőket akkor, ha nagyobb érzelmi befektetést igénylő tevékenységről volt szó (randevúzás, házasság).

"Az eredményeink azt bizonyítják, hogy minél többet akarnak invesztálni a kapcsolatba, a férfiak annál inkább választanak alárendelt helyzetű nőt. Ez a viselkedési minta könnyen összeegyeztethető azzal a feltételezéssel, hogy egy szaporodási szempontból is előnyös, hosszútávú párkapcsolatra viszonylag alacsonyabb pozíciójú társ a megfelelő. Mivel a női hűtlenség csak akkor jelent komoly veszélyt a szaporodás (reprodukció) szempontjából, ha addig már sokat 'invesztált' a kapcsolatba a férfi, alárendelt partner választása további előnyökkel járhat - de csak akkor, ha komoly kapcsolatról, és nem egyéjszakás kalandról van szó.

Ezek az új eredmények azt a korábbi feltételezést is alátámasztják, amely szerint a gyengeség, a sebezhetőség kimutatása növeli a női vonzerőt. A legújabb kutatás további tudományos magyarázattal szolgál arról, miért fontos a férfiaknak partnereik életkora és jövedelme - és ennek megfelelően miért választanak szívesen olyan nőt, aki fiatalabb náluk és kevesebb pénzt keres.

KAPCSOLÓDÓ CIKK