Amerikai kutatók fontos felfedezést tettek a C-vitamin emberi szervezetre gyakorolt hatásáról. Az új eredmények segítenek tisztázni a C-vitamin szerepét a rák és a szívbetegségek megelőzésében - adta hírül az amerikai tudományos akadémia lapja (PNAS).

A sejtekre káros ún. szabad gyökök egy része külső forrásból, például dohányfüstből vagy az élelmiszerekből (növényvédő szer maradékok, egyes aroma- és színezőanyagok) kerülhetnek be a szervezetbe. Másik részük a szervezetben keletkezik. A szervezet védekezőrendszere és a szervezetben lévő antioxidánsok - melyek közül az egyik legfontosabb a C-vitamin - végzik ezeknek a molekuláknak a lebontását, semlegesítését.

A közömbösítés során azonban veszélyes köztes termékek is keletkeznek. 2001-ben adott hírt a Science magazin arról, hogy a C-vitaminnak tulajdonképpen szerepe van ún. genotoxikus anyagok keletkezésében, melyek károsítják a sejtek örökítőanyagát, a DNS-t, sőt a szervezet fehérjéit és zsírjait is.

Az oregoni egyetem kutatói most részletesebben és a korábbi vizsgálatokkal szemben élő szervezetben is tanulmányozták ezeket a folyamatokat. Kiderült: igaz ugyan, hogy keletkeznek káros köztes termékek, de ezek képződése csak az első lépése a folyamatnak. Az oregoni kutatók kimutatták, hogy a következő lépések során a C-vitamin ezeket a káros molekulákat is megköti, és ily módon tulajdonképpen kivonja őket a forgalomból. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az emberi szervezetben ez a fő útvonala az ún. lipidperoxidáció során keletkező káros melléktermékek eltávolításának. Ily módon a C-vitamin szerepe a tumoros sejtosztódás gátlásában is tisztázódni látszik.

A káros szabadgyökök azonban nemcsak a DNS-t károsítják, de a szervezet fehérjéit és lipidjeit (zsírszerű anyagait) is. Például a vérben lévő koleszterin egyik típusát, az ún. LDL-t (a rossz koleszterint) érő károsodás érelmeszesedést okozhat. A kutatók a C-vitamin és a káros lipidek kapcsolatát és azok hatását kívánják vizsgálni az érelmeszesedés kialakulásában. A betegség kialakulásának elején a toxikus, káros lipidek arra ösztönzik a fehérvérsejteket, hogy kitapadjanak a főverőér, az aorta falára, emiatt ott gyulladás keletkezik, ami végül is szívbetegséghez vagy akár infarktushoz is vezethet. Ha jobban megértjük a C-vitamin szerepét, egy új és hatékonyabb gyógymód kifejlesztésére nyílik lehetőség.

A C-vitamin az emlősök májában szintetizálódik, kivéve az embert, a majmokat és a tengerimalacot, akikben nem képződik C-vitamin, ezért azt rendszeresen pótolniuk kell.

Bodrogi Lilla