Óriások ütköztek az Antarktisznál

2005.04.20. 10:03

Megtörtént az, amire a sarkkutatók hónapokkal ezelőtt figyelmeztettek: a Déli-sarkvidék B-15A elnevezésű jéghegye nekiütközött a Drygalski-jégnyelvnek. A sodródó jéghegy egy közel 5 kilométeres szakaszt tört le a jégnyelvből, ám a java még hátravan - intenek a kutatók.

 

 

A 2500 négyzetkilométer területű, B-15A jelzésű jéghegy 2003 októberében kelt útra, amikor levált a 11 ezer négyzetkilométeres B15-jégmezőről.

Az Envisat-műhold április 15-én készített felvételén jól látható az az 5 kilométeres jégtömb, amely az ütközés következtében szakadt le a Drygalski-jégnyelvről. A B-15A a felvétel tanúsága szerint sérülés nélkül úszta meg a találkozást. Mivel a jéghegy több mint fele még súrolni fogja a jégnyelvet, a következő napokban a Drygalski-jégnyelven további törésekre, leszakadásokra lehet számítani - mutatnak rá a szakemberek.

Forrás: ESAMint arról korábban beszámoltunk, az év elején még úgy tűnt, hogy elmarad vagy későbbre csúszik az óriások ütközése: a B-15A a vártnál hamarabb, 4-5 kilométerrel a Drygalski-jégnyelvbe csapódás előtt "lehorgonyzott". Az elmúlt hónapban azonban az uralkodó tengeráramlatok kimozdították nyugvó állapotából, és a jégnyelv északi csúcsa felé sodorták a jéghegyet.

Az ilyen hatalmas méretű jéghegyek vándorlásának azért van különös jelentősége, mert az Antarktisz partszakaszának sodródva, az öblök torkolatánál beékelődve hatalmas torlaszt alkothatnak. Az így képződő jégtorlaszok komoly hatással vannak a terület ökoszisztémájára: egyrészt nagy pingvinkolóniákat vágnak el költési helyüktől, és elzárhatják a folyamatos vízcsere útját. Emiatt aztán csökkenhet a tengervíz planktonállománya, ami a sarkköri élővilág táplálékláncának alapja. Ez történt akkor, amikor a Ross-selfjégről levált B-15 2000-ben - más jéghegyekkel együtt - eltorlaszolta a McMurdo-tengerszorost.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK