Örvénylő planktonvirágzás a Fekete-tengeren - a hét műholdképe

2005.11.02. 13:42

Legújabb műholdképünkön Törökország északi, fekete-tengeri partjára látogatunk. A Fekete-tenger partjánál haladó áramlásban örvénysor formálódik, amelyet egy enyhe fitoplankton-virágzás tesz jól láthatóvá.

A szárazföldnek a képen látható legészakibb (legfölső) pontja az Ince-fok, a félsziget északkeleti csúcsán Szinope (mai török nevén Sinop) városával. Ettől keletre (jobbra) találjuk a Sinopi-öblöt, amely a Kizilirmak-folyó kis deltatorkolatáig tart. Ezt a Samsuni-öböl követi, déli csücskében Samsun városával. A tengerpart melletti élénkzöld sáv nagyrészt törökmogyoró-erdőket jelent, délebbre az Anatóliai-fennsík félsivatagi növényzete látható.

A felvétel talán legérdekesebb jelensége a tenger. A Fekete-tenger partjai mentén az óramutató járásával ellenkező irányban haladó áramlásban már az Ince-fok nyugati oldalán örvény formálódik. A fok és a tengerbe nyúló deltatorkolat mentén az örvénysor további elemei alakulnak ki. Ezt az áramlást egy enyhe fitoplankton-virágzás kíséri és teszi láthatóvá. A fitoplankton ott virágzik, ahol a tengeráramlások vagy a viharok felkavarják a tengerfenék iszapját, ezzel juttatva a planktonok számára elérhető táplálékot a felszín közelébe. A tengerfelszín zöldes-türkizes színjátéka ebben a formában csak műholdról látható.

Forrás: ELTE

A kép nagyobb méretben

A TERRA műhold MODIS-rendszerének képét az ELTE műholdvevő állomása rögzítette október 24-én.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK