Francia sebészek a világon elsőként hajtottak végre arcátültetést az észak-franciaországi Amiens klinikáján. A beteg a 21 órás műtétet követően jól van: újra képes enni, és első szavaival orvosainak mondott köszönetet. A páratlan sebészi beavatkozás új távlatokat nyit a balesetekben megsérült betegek gyógyításában, ám az utókezelés mellékhatásait még nem ismerjük.

A 38 esztendős páciens - akit májusban egy kutya támadott meg - a 21 órás műtét során új orrot, orcákat és ajkakat kapott. Az asszony arcát a baleset során olyan súlyos sérülések érték, hogy képtelen volt beszélni és rágni. A transzplantációhoz szükséges bőr- és izomszöveteket, valamint vérereket egy agyhalott asszonyból nyerték.

Forrás: EPA

A páciens a műtét után jól van, s a transzplantált rész is a vártnak megfelelő állapotú. A műtétet követő negyedik órában már akadálytalanul áramlott a vér az átültetett szövetekben, s az összekapcsolt idegpályáknak köszönhetően az érintett arcrész is mozgékony lesz - adták hírül az orvosok, akik arra számítanak, hogy az átültetett szövetek ellenére a páciens arca nem fog emlékeztetni a donoréra. A beteg - aki a műtét után 24 órával nyerte vissza eszméletét - már csokoládét és epret is evett, első szavaival köszönetet mondott orvosainak.

Forrás: EPA

A korábban soha nem alkalmazott eljárásra azért volt szükség, mert ebben az esetben a hagyományos, plasztikai műtét nem jöhetett szóba - mondta el  Caroline Camby, a francia egészségügyi minisztérium munkatársa.

Bár az arcátültetés sikeréhez a műtéti technika adott, csak kevés ismeretünk van arról, milyen hosszú távú hatásai lehetnek azoknak a gyógyszereknek, amelyek a műtét után megakadályozzák az idegen szövetek kilökődését, s amelyeket a páciens élete végéig szed majd.

A plasztikai arcműtétek megváltó változásokat hozhatnak azok számára, akik arcvonásait a daganatos betegség miatti operációk, égési vagy baleseti sérülések nyomai torzítják el. A jelenleg használt módszer az, hogy a páciens testének más részeiből ültetnek át bőrszövetet a megfelelő helyre, ám ez az eljárás nem teszi lehetővé az átültetett szövet mimikáját, ezért az arc leginkább egy maszkra hasonlít.

Az arcátültetés gondolatát plasztikai sebészek vetették fel 2002-ben. Az arcátültetés új módszere megoldást kínál a fenti a problémákra, mivel a bőrszövettel együtt, az eljárás során izomszöveteket és idegeket is átültetnek. Ahhoz, hogy az arc a későbbiekben érzések kifejezésére legyen képes, az idegvégződések sikeres összeillesztése szükséges.

Forrás: EPA

Egy doktorok, ápolók és laikusok közt még 2003-ban elvégzett brit felmérés szerint a megkérdezettek többsége élne a műtét adta lehetőséggel, de végrendeletében nem ajánlaná fel arcát transzplantációs célokra.