Rendkívüli őshüllő-lelet a sarkvidékről

2006.10.06. 8:45

Norvég kutatók óriásméretű tengeri őshüllők rendkívüli leletegyüttesére bukkantak. A hatalmas állatok a dinoszauruszok korában úszkáltak a tengerekben.

A mintegy 150 millió éves ősmaradványokat a svalbardi szigetlánc területén fedezték fel, amely félúton fekszik a norvég partok és az Északi-sark között. A leletek a kihalt tengeri őshüllők két csoportját képviselik, nevezetesen a Plesiosaurusokat és az Ichthyosaurusokat. Ezek voltak a földtörténeti középidő (mezozoikum) csúcsragadozói a viszonylag hideg, mély tengerekben.

Szenzációs felfedezés

Az Oslói Egyetem Természettudományi Múzeumának paleontológusai fedezték fel a maradványokat, miközben a Spitzbergák távoli részén végeztek terepmunkát. A kutatók már a fosszíliák gyakoriságától is teljesen elképedtek. Még a hidegvérükről nevezetes norvégok is elveszítették higgadtságukat, amikor nem tudtak 100 méternél többet gyalogolni, hogy ne botlottak volna egy újabb csontvázba. Ez nem csak a sarkvidéken, hanem a Föld bármely pontján szenzációs felfedezésnek számítana - írja a BBC.

Az Ichthyosaurusok (halgyíkok) első pillantásra a mai delfinekre hasonlítanak, de függőlegesen álló farokúszót használtak annak érdekében, hogy előrehajtsák magukat a vízben. A Plesiosaurusok a rejtélyes skóciai Loch Nessi szörnyhöz hasonlítottak, és erőteljes uszonyokat használtak az úszáshoz. Két eltérő megjelenésű csoportjuk alakult ki: az egyikbe hosszú nyakú és kis fejű, míg a másikba rövid nyakú és nagy fejű alakok tartoztak. Ez utóbbiakat Pliosaurusoknak nevezik.

A "szörnyeteg"

Az expedíció egyik legfontosabb felfedezése egy gigantikus Pliosaurus, amelyet a mérete miatt a kutatók "szörnyetegnek" becéznek. Az állatnak levesestányér méretű csigolyái vannak, míg az alsó állkapcsában lévő fogak akkorák, mint egy-egy banán. A csontvázat még nem szabadították ki teljesen a kőzetből, de az már kiderült, hogy a koponya körülbelül 3 méter hosszú. Ez arra utal, hogy a test több mint 8 méter hosszú lehetett az orra hegyétől a farkáig. Eddig még soha egyetlen lelőhelyen sem találtak teljes Pliosaurus csontvázat. A leletek preparálása közben egy jura időszaki "bűntényre" is fény derült, ráadásul a gondatlan elkövető bűnjelet hagyott a helyszínen. A Plesiosaurusok közé tartozó Kimmerosaurus példány egyik nyakcsigolyájába egy Ichthyosaurus fog ágyazódik be...

Szinte teljes példányok

Forrás: Tor Sponga, BTA legmegdöbbentőbb, hogy nem szétszórt és töredezett, egyedülálló csontokról van szó, hanem szinte tökéletes épségben megőrződött teljes csontvázakról. A fantasztikus leletegyüttes jelenleg 21 hosszú nyakú Plesiosaurust, 6 Ichthyosaurust és egy rövid nyakú Plesiosaurust tartalmaz. A bezáró üledék finomszemcsés, vékonyan rétegzett fekete pala, ami magyarázatot adhat a kiváló megtartási állapotra. Az állatok elpusztulása után a tetemek lesüllyedtek a mély óceán iszapos aljzatára, ahol oxigénmentes körülmények uralkodtak. Emiatt nem éltek az aljzaton, vagy annak közelében ragadozó és dögevő szervezetek, amelyek szétdúlták volna a csontvázakat.

A norvégiai szigetvilágban felfedezett tengeri őshüllők nagyon hasonlítanak a korábban Dél-Angliában talált maradványokra. Ez azzal magyarázható, hogy egykor mindkét terület ugyanannak az óceánnak a része volt. A paleontológusok most a sarkvidéki és az angliai leletek összehasonlítását végzik, 2007 nyarán pedig az ásatások folytatását tervezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK