Elverte a jég az Atlantis üzemanyagtartályát

Vágólapra másolva!
Elhalasztják az Atlantis űrrepülőgép március 15-ére tervezett indítását, mert a floridai Cape Canaveral űrközpont térségén hétfőn átvonuló jégeső megrongálta a fő hajtóanyagtartály burkolatát - közölte a NASA.
Vágólapra másolva!

Az űrközpont környékére váratlanul lecsapó zivatar során golflabda méretű jégdarabok záporoztak az indítóállványon álló űrrepülőgép-rendszerre, és kárt okoztak a fő hajtóanyagtartály külső habszivacs-szigetelésében. A NASA nem tartja kizártnak, hogy magán az űrrepülőgépen is megsérült néhány hővédő csempe.

Forrás: NASA/MTI

Mindezek miatt a március 15-ére tervezett startot lefújták, és a gépet az indítóállványról hangárba vontatják, alapos vizsgálatra (a visszaszállítás várhatóan a hétvégén kezdődik). A szakemberek jelenlegi álláspontja szerint a tartályra egyszerűen újabb habszivacsréteget kell felvinni.

Forrás: NASA/MTI

A NASA egyelőre nem közölte, mikor startol az Atlantis. A márciusi indítási ablak (az az időszak, amikor lehetséges a start) március 25-ig lesz nyitva, de addig valószínűleg nem készülnek el a javítással. Az Atlantis így várhatóan április 21-e, a következő indítási ablak "kinyílása" után indulhat a világűrbe. (További képek a NASA oldalain.)