Az üstökös-szonda képei a Földről - a hét asztrofotója

Vágólapra másolva!
A Föld közelében november 13-án száguldott el a Rosetta-űrszonda, hogy bolygónk gravitációja lendítsen egyet rajta. Az úgynevezett hintamanőver révén felgyorsult űreszköz látványos felvételeit mutatjuk be cikkünkben.
Vágólapra másolva!

A Rosetta-szonda többnyire inaktív állapotban van, miközben 10 éves útján a 67P/Churyumov-Gerasimenko-üstökös felé halad. Az idei évben három fontos esemény történt a program keretében: ellenőrizték az űreszköz detektorait, emellett két hintamanővert is végrehajtottak. A szonda 2007. február 25-én 250 km-re haladt el a Mars mellett, majd november 13-án bolygónkat is megközelítette.

Az utóbbi esemény egy hintamanőver volt, amely kismértékben felgyorsította az űreszközt, és az eseményt néhány megfigyelésre is felhasználták. A szonda 12,5 km/s-os relatív sebességgel haladt el a Föld mellett, kb. 5301 km-el a Csendes-óceán felett. Holdunk a közelítés során viszonylag messze, 377 ezer km-re volt tőle, így arról nem tudott részletes méréseket készíteni.

A jelenlegi hintamanőver alkalmával mind a Rosetta, mind a Philae leszállóegység több berendezését, köztük az ALICE ultraibolya spektrométert, az RPC plazmadetektort, a MIRO mikrohullámú érzékelőt, és a VIRTIS, valamint az OSIRIS kamerát is tesztelték. A VIRTIS egy vizuális és infravörös térképező spektrométer, amely a földi felsőlékör szén-dioxid- és oxigénmolekuláinak emisszióját tanulmányozta bolygónk korongjának peremén, és színképeket rögzített a Holdról is.

Az OSIRIS segítségével a Föld éjszakai oldalán városfényeket fotóztak, emellett felvillanó meteorok nyomaira vadásztak. A Föld melletti elhaladás során rögzített adatok letöltése november 14-én kezdődött, és november 22-ig tartott.

Forrás: ESA

A fenti képet az OSIRIS detektor 5 másodperces expozíciós idővel készítette a Föld éjszakai oldaláról. A felvétel nagyobb változatán sok település azonosítható, az éjjeli közvilágítás révén (ESA)

Forrás: ESA

Az Antarktisz jégpáncélja a szonda legnagyobb közelsége idején az OSIRIS kamera felvételén. A kép nagyméretű változatának a letöltése (ESA)

További érdekesség a szondával kapcsolatban, hogy a Föld felé közeledve kisbolygókra vadászó szakemberek is megörökítették, és átmenetileg 2007 VN83 jelzéssel ellátták - mintha kisbolygó volna. Azonban hamarosan kiderült, hogy az aszteroidának tekintett égitest valójában a hintamanőverhez készülődő Rosetta.

A Rosetta-program fő eseményei:

  • 2004.03.02.: start
  • 2005.03.04.: első hintamanőver a Földnél
  • 2007.02.25.: hintamanőver a Marsnál
  • 2007.11.13.: második hintamanőver a Földnél
  • 2009.11.13.: harmadik hintamanőver a Földnél
  • 2008. 09.05.: a Steins-kisbolygó megközelítése
  • 2010.07.10.: a Lutetia-kisbolygó közelítlése
  • 2014.08.: a 67P/Churyumov-Gerasimenko-üstökös térképezésének megkezdése
  • 2014.11.: a Philae leszállóegység kibocsátása
  • 2015.12.: program vége