Éjféli nap a Marson a Phoenix felvételein

Vágólapra másolva!
Bár a Phoenix leszállóhelyén a sarki nyár idején egyáltalán nem sötétedik be, a gyengébben megvilágított és ezért energiában szegényebb időszakot - amikor a Nap a legalacsonyabban jár az égen - általában "pihenéssel" tölti az űreszköz. Legutóbb azonban nem így történt, így a korábbiaknál hosszabban végeztek folyamatos megfigyelést, több berendezéssel is.
Vágólapra másolva!

Az intenzív munkába a Phoenix mellett és a Mars Reconnaisance Orbiter-szondát (MRO) is bevonták: a két űreszközzel összehangolt formában végeztek közös megfigyeléseket. Miközben az MRO elhaladt a leszállóegység felett, és a légkör, valamint a felszín jellemzőit vizsgálta, a Phoenix hasonló méréseket végzett odalent. A kettő eredményeinek összehasonlítása pontosabbá teheti a Mars körüli pályáról végzett mérések értelmezését.

Az elmúlt napokban a Phoenix a meteorológiai állomásával, a sztereókamerájával és a regolitba (a felszíni törmeléktakaróba) mélyesztett, villára emlékeztető, elektromos vezetőképességet mérő detektorával (TECP) a H2O viselkedését, állapotát, kiválását és elszublimálását tanulmányozta.

Az adatok elsődleges elemzése alapján sikerült a regolit elektromos vezetőképességében változásokat azonosítani, de jelenleg még nem lehet pontosan meghatározni, hogy ez a H2O-tartalom módosulásával kapcsolatos-e. Eközben tovább tesztelték a Snow White nevű ásásnyom aljáról kinyerhető anyag mintavételi módját. Kinyitották a TEGA berendezés két cellájának ajtaját, amelyekben a kemény anyagból nyert, feltehetőleg magas jégtartalmú mintát fogják vizsgálni.

A küldetés 58. marsi napján aztán a robotkarral sikerült elegendő mennyiségű mintát venni a Snow White területéről. Az öt kaparó jellegű mozdulat előtt és néhány perccel utána készült felvételek szerint (lásd lent) ilyen rövid idő alatt is jelentős változás történik a friss mélyedésekben. A jég gyors szublimációjára utaló jeleket rögzítettek, amelyek alapján úgy fest, hogy a jég eltávozása után poranyag maradt vissza, emellett enyhe színváltozás is érzékelhető volt.

Forrás: NASA, JPL, Catlech, UA, TU

A közel 23 centiméter széles Snow White ásásányom változása a legrissebb kaparások előtt és után (NASA, JPL, Catlech, UA, TU)

A most nyert tapasztalatokat szeretnék felhasználni a jeges anyag mintavételekor. A tervek alapján a mintavételre és a minta detektorba juttatására a marsi nap leghidegebb időszakát használják ki: aznap a Phoenix helyi időben mérve a szokásos délelőtt 9 óránál 3 órával korábban, kora reggeli műszakban kezd majd dolgozni, hogy minimalizálják a kiemelt minta szublimációs veszteségét.

Szintén az 58. marsi napon északnyugat felé több felvételt rögzítettek, amelyeken porördögökre (marsi tornádókra) vadásznak a szakemberek. Az alábbi képsorozaton az "éjféli nap" látható a marsi sarkvidéken, amely csak megközelíti a látóhatár, de nem bukik alá - ugyanakkor jól megfigyelhető, hogy a légköri por a horizonthoz közel elhalványítja a fényét. A felvételek helyi időben este 22 óra és hajnali 2 óra között készültek.

Forrás: NASA, JPL, Catlech, UA, TU

A Nap látszólagos mozgása a Phoenix leszállóhelyén. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, JPL, Catlech, UA, TU)