Néhány napon belül újraindíthatják a Hubble-űrtávcsövet

Vágólapra másolva!
A Hubble-űrteleszkóp meghibásodott adatfeldolgozó egységét helyettesítő tartalék rendszert az elmúlt héten távirányítással próbálták feléleszteni. Bár a művelet nem sikerült, a hiba oka kiderült, és jó esély van a javításra innen a Földről, még a jövő februárban induló utolsó űrrepülőgépes szervizküldetés előtt. 
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, a Hubble-űrteleszkóp (HST) "A" jelű adattovábbító számítógépes rendszere szeptember 27-én meghibásodott. Emiatt az űrteleszkóp nem tud adatot továbbítani a Földre, ezért megpróbáltak átállni a földi irányítók a "B" jelű rendszerre. Eközben az űrrepülőgépnek a HST-hez tervezett szervizküldetését idén októberről jövő februárra halasztották.

Az 1990 óta nem használt tartalék ("B") rendszer az újraindítást követően először a várakozásoknak megfelelően felállt. Azonban néhány órával később, az ACS detektor egyik csatornájának felélesztésekor hiba lépett fel az elektromos hálózatban, amitől a számítógépes egység leállt. Később többször is újraindították a rendszert, de az minden egyes alkalommal újra és újra megállt.

Az ellenőrzések során kiderült, hogy egy belső időzítő szerkezet hibásan lett beállítva. Ennek nyomán egy tesztprogram túl korán küldött egy bizonyos üzenetet a számítógépnek, amely ettől leállította a további műveleteket. A "B" jelű adatgyűjtő és -továbbító egység ezért minden indítást követően vártalanul megállt.

Eszerint csak egy kisebb beállítási probléma felel a jelenségért, amely a szakemberek szerint néhány napon belül megoldható. Elméletileg ezt követően megfelelően üzemelhet ismét a HST. Az ACS detektornál egyébként egy 2002-ben történt meghibásodás miatt csak az ultraibolya tartományban képesek megfigyeléseket végezni.

Az ACS detektor problémájának megoldása is a negyedik szerviz során végrehajtandó tervek között szerepel. A jelenlegi elképzelések szerint az Atlantis a HST javítását szolgáló útra legkorábban 2009. február 17-én indulhat.

Forrás: NASA

A Hubble-űrteleszkóp a Föld körüli pályán (NASA)

Eközben az Endeavour űrrepülőgépet elmozdították a startpadról, és átszállították a 39A jelű indítóállásra. Utóbbit ugyanis eddig az Atlantis foglalta el. Az Endeavour viszont a tervek szerint nemsokára startol: legkorábban november 14-én indulhat a Nemzetközi Űrállomáshoz.