A déli úton népesítették be Ausztráliát

Vágólapra másolva!
A legújabb genetikai kutatások megerősítik azt a korábbi feltételezést, hogy az ausztrál bennszülöttek Dél-Ázsián keresztül érkeztek a kontinensre. A kutatók árulkodó mutációkat találtak a mai indiai népesség tagjaiban, amely rajtuk kívül csak az ausztrál bennszülettek között fedezhető föl.
Vágólapra másolva!

Dr. Raghavendra Rao, az India antropológiai felmérését végző kutatócsoport tagja az indiai "maradványpopulációk"-ból származó majdnem ezer mitokondriális DNS-szekvenciáját határozta meg. A mitokondriális DNS csak az anyától öröklődik, így lehetővé teszi, hogy kutatók pontosan nyomon kövessék a leszármazást.

Rao elmondta, hogy a vizsgált indiai törzsek DNS-szekvenciájában olyan mutációkat találtak, amelyek az ausztrál bennszülöttekre jellemzők. Ez a közös származás arra utal, hogy Ausztrália bennszülött lakossága az úgynevezett "déli útvonalon" vándorolt be a kontinensre.

A modern emberek szétszóródásának déli útvonala egy olyan vándorlási utat sugall, amelynek kiindulópontja Afrika szarva lehetett. Az innen induló vadászó-gyűjtögető emberek legkevesebb 50 ezer éve keltek át a Vörös-tenger bejáratánál Arábiába és Dél-Ázsiába. Ezt követően a modern emberi populációk gyorsan terjeszkedtek Dél-Ázsia, Délkelet-Ázsia és Indonézia partjai mentén, és legalább 45 ezer éve elérték Ausztráliát. A szétszóródásra a BMC Evolutionary Biology folyóiratban közzétett genetikai bizonyítékokat régészeti leletek is megerősítik. Az ausztráliai Lake Mungónál föltárt emberi települések korát is nagyjából 45 ezer évre teszik.

A fölfedezés jelentőségéről Rao a következőket nyilatkozta. "Az emberi evolúciót általában évmilliókban mérik. Ez a közvetlen DNS-bizonyíték azt mutatja, hogy az 'anatómiailag modern' emberek felbukkanása Afrikában, és ezeknek az embereknek a szétterjedése a világ többi részére csupán hozzávetőleg 50 ezer éve történt. Ezt illetően az indiai szubkontinens rejti az Afrikából való legkorábbi expanzió DNS-lenyomatát. Az emberi evolúció megismerése segít, hogy megértsük ezen emberek biológiai és kulturális megnyilvánulásait, az emberi jólétre gyakorolt messzemenő következményeivel együtt."