Az első barlang a Holdon - kép

Vágólapra másolva!
Egy 65 méter átmérőjű, legalább 80 méter mély üreget azonosítottak a Hold Marius Hills nevű vulkáni régiójában. Az alakzat - marsi társaihoz hasonlóan - egy barlang beomlott nyílása lehet.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, a Marson már több barlangot is felfedeztek, pontosabban az azokat fedő kőzetrétegek beomlásait azonosították. Az ilyen barlangok belsejében a felszínitől eltérő körülmények uralkodnak, amelyek az élet lehetősége szempontjából is érdekesek lehetnek.

A felszín alatti, védett mélyedések a jövő emberes expedíciói számára is érdekesek lehetnek. Barlangokat a Földön kívül eddig csak a Marson ismertek - most azonban a Holdon is rábukkantak egy képviselőjükre.

A felszín alatti üreg létezésére egy beszakadt nyílás utal, amelyet a japán Kaguya-űrszonda örökített meg. Az alakzatot Junichi Haruyama (JAXA) és kollégái azonosították. A fotókon egy 65 méter átmérőjű, kerekded formájú mélyedés látszott. A különböző napállásnál készült felvételeken eltért a mélyedés belsejében mutatkozó árnyékok hossza, amely alapján meghatározták a gödöt mélységét. Az eredmények szerint a képződmény legalább 80 méter mély - sokkal mélyebb tehát, mint amilyen egy 65 méter átmérőjű becsapódásos kráter lehet.

A kérdéses mélyedés a Marius Hills nevű régióban található, ahol viszonylag meredek vulkáni kúpok és beomlott lávacsatornák vannak. A mélyedés egy 370 méter széles lávafolyásos alakzat tetején található - elképzelhető, hogy az itt húzódó felszín alatti üreg beomlásával keletkezett.

Az üreget esetleg a távoli jövőben mint a Hold felszíne alatti, védett zónát lehetne hasznosítani, mivel véd a sugárzásoktól, a meteorit-becsapódásoktól és a szélsőséges hőmérsékletingadozásoktól. Ugyanakkor a lávaalagút belsejében az aljzatot sziklás törmelék boríthatja - megnehezítve bármilyen jövőbeli hasznosítást. A barlangról hamarosan további információk is várhatók, mivel azt a Lunar Reconnaissance Orbiter-űrszonda is meg fogja örökíteni.

ForrA!s: JAXA

A Kaguya-űrszonda fotója a kérdéses mélyedésről (JAXA)