Nem lesznek kétes üzletek az űrállomás legújabb moduljában

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Űrállomás Node-3 jelzésű moduljának nevét az internetes közösség segítségével, szavazással fogja kiválasztani a NASA. Jelenleg toronymagasan a Serenity névjavaslat vezet, amely mögött egy mára kultfilmmé vált sci-fi népes rajongótábora áll.
Vágólapra másolva!

A Node-3 más modulok összekötésére alkalmas csatlakozóelemet és egy kupolának nevezett részt tartalmaz. Utóbbi belsejéből hat nagy szögletes és egy kerek ablakon keresztül látványos panoráma nyílik majd Földünkre. Emellett a robotkarral végzett külső műveletek is követhetők, irányíthatók lesznek az egység belsejéből. A Node-3 a Unity egységhez kapcsolódik majd, és a benne elhelyezett, illetve részben ide áthelyezett életfenntartó rendszereknek fontos szerepe lesz az űrállomás üzemeltetésében.

Az új egység nevére március 20-ig lehet szavazni. A NASA felhívása alapján olyan neveket várnak a szakemberek, amelyek "tükrözik a világűr felfedezésének szellemiségét, illetve az űrállomás által megjelenített, egységes szándékot a világűr megismerésére".

Az eddigi javaslatok között szerepel többek között az Earthrise (földkelte), Legacy (örökség), Serenity (békesség, nyugalom, derű) és a Venture (kockázat, vakmerőség) is, de bárki ajánlhat újabb elnevezéseket. Szavazni a NASA erre készített oldalain lehet. A szavazás eredményét, a Node-3 végső nevét áprilisban hozzák nyilvánosságra.

Jelenleg egyébként messze a Serenity vezet (86%-kal), ami nem csoda: e név mögött egy mára kultfilmmé vált 2005-ös amerikai sci-fi népes rajongótábora áll, amely igen aktív az interneten. A film egy korábbi tévésorozatra (Firefly) épül, amely nálunk még nem volt műsoron, maga a film viszont DVD-n elérhető. A Serenity a legendás Han Solóra emlékeztető kapitány, Malcolm Reynolds űrhajójának neve, amellyel kétes üzleteket és gyanús fuvarokat bonyolítanak.

A korábbi két hasonló központi csatlakozó modul, a Node-1 és -2 a Unity (egység), illetve Harmony (harmónia) neveket viselik. A Node-3-modult az Endeavour űrrepülőgép szállítja fel 2009 decemberében - az STS-130 jelű küldetés keretében - a nemzetközi űrállomásra.

Forrás: NASA

A kupola a földi szerelőcsarnokban, a számok a nagy ablakok helyét jelzik (NASA)

Forrás: NASA

A kupolából várható látvány az űrállomás fedélzetén (NASA)